Astăzi sunt indexate mai multe categorii de pensii în Moldova

Astăzi sunt indexate mai multe categorii de pensii în Moldova

În medie, pensia pentru limita de vârstă va creşte doar cu 67 de lei

Mai multe categorii de pensii sunt indexate la 1 aprilie cu 6,45%. Mărimea minimă a pensiei pentru limita de vârstă va constitui astfel 798,33 lei pentru lucrătorii din economia naţională şi 710,72 lei pentru cei din agricultură. Mărimea medie a pensiei va fi de 1116,75 lei, anunţă Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 1 aprilie sun indexate pensiile pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş, pentru vechime în muncă stabilite unor categorii de angajaţi din aviaţia civilă, cadrelor din domeniul învăţământului şi ocrotirii sănătăţii, lucrătorilor vamali. Sunt indexate şi pensiile funcţionarilor publici, ale aleşilor locali, procurorilor, deputaţilor, membrilor de Guvern şi ae unor categorii de angajaţi din domeniul culturii, în partea ce se achită de la bugetul asigurărilor sociale de stat, adică 50% din pensia stabilită.

Acelaşi procent de indexare, de 6,45%, este prevăzut pentru pensiile de invaliditate şi de urmaş în cazul cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl. Coeficientul de indexare a plăţilor periodice capitalizate stabilite în temeiul Legii cu privire la capitalizarea plăţilor periodice constituie de asemenea 6,45%.

Pentru pensiile militarilor coeficientul de indexare constituie 4,6%, normă prevăzută în Legea asigurării cu pensii a militarilor şi persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne. Se indexează cu 4,6% şi compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare a persoanelor participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi la experienţele nucleare, a avariilor cu radiaţie ionizantă şi a consecinţelor lor la obiectivele atomice civile sau militare.

Potrivit Hotărârii Guvernului din 12 martie, indexării au fost supuse circa 650.800 de pensii, inclusiv 495.600 pentru limită de vârstă. Cheltuielile lunare la plata pensiilor în legătură cu indexarea lor au crescut cu 42,4 milioane de lei şi constituie 708,2 milioane de lei lunar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: