Arta schimbă stereotipurile faţă de persoanele cu nevoi speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul de la Tiraspol a dat startul proiectului „Ateliere fără frontiere“
Evenimentul de la Tiraspol a dat startul proiectului „Ateliere fără frontiere“

Pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copiilor, a demarat proiectul ,,Ateliere fără forntiere“, cu participarea copiilor cu nevoi speciale de pe ambele maluri ale Nistrului.

Această colaborare este rezultatul iniţiativei societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului ce şi-au propus să susţină schimbarea de atitudine şi a steriotipurilor faţă  de persoanele cu nevoi speciale. Astfel, mai multe ONG-uri au creat un parteneriat pentru implementarea şi dezvoltarea proiectului ,,Ateliere fără frontiere“: asociaţiile obşteşti Synergetica Eur/Est, Speranţă şi Sănătate din Chişinău şi  Centru de reabilitare şi consiliere (OSRC) din Tiraspol.

„În cadrul acestui proiect, vor fi organizate mai multe activităţi majore: «Ateliere de creaţie», un «Iarmaroc urban» şi un «Festival al Talentelor», menite să pună în evidenţă talentele persoanelor cu nevoi speciale. Sperăm că prin acest proiect vom reuşi să facem încă un pas în procesul de conştientizare a realităţii pe care o trăiesc persoanele cu dizabilităţi în societatea noastră, iar relaţiile de parteneriat cu centrele de pe malul stâng al Nistrului, vor asigura o abordare mai complexă a prejudecăţilor şi incluziunea socială a tuturor persoanelor cu drepturi egale în societate“, afirmă coordonatorul proiectului, Tudor Ştefan, preşedintele asociaţiei Synergetica Eur/Est. 

ateliere fara frontiere

Pe 1 iunie, la Tiraspol s-a desfăşurat prima activitate a proiectului „Ateliere de creaţie“, iar a doua etapă va avea loc pe 16 iunie la Chişinău, cu participarea directă  a peste 50 beneficiari, profesori şi voluntari. Astfel, organizatorii îşi propun să creeze o platformă de comunicare prin creaţie, ce va permite integrarea copiilor cu dizabilităţi în societatea contemporană şi consolidarea parteneriatelor între cele doua maluri ale Nistrului.

„Atelierele de creaţie au drept scop formarea unei imagini adecvate, reale, despre lumea persoanelor cu dizabilităţi şi a valorificării abilităţilor acestora. Astfel, articolele confecţionate în cadrul atelierelor vor fi diverse: jucării, suvenire din ceramică, tablouri, hand-made etc., fapt ce le va permite beneficiarilor de a-şi împărtăşi cunoştinţele şi experienţele în domeniul dat“, a conchis Ludmila Borodina, directorul centrului OSRC din Tiraspol. 

ateliere fara frontiere

Acest proiect este finanţat în cadrul programului de granturi anunţat de Fundaţia Est-Europeană din resursele oferite de Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei şi sponsorul proiectului, Gas Natural Fenosa în Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite