Anul viitor se numără moldovenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În luna aprilie 2013 a fost organizat un recensământ de probă FOTO AFP
În luna aprilie 2013 a fost organizat un recensământ de probă FOTO AFP

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2014 va costa 89 de milioane de lei. Datele vor fi colectate de circa 10.000 de persoane

După o pauză de zece ani, moldovenii vor fi număraţi din nou. Recensământul naţional va avea loc în perioada 1-14 aprilie 2014, fiind colectate, în premieră, nu doar informaţii despre populaţie, ci şi despre locuinţe. Astfel, vom afla câţi oameni sunt în ţara noastră, cum sunt distribuiţi după localităţi, din ce etnii fac parte şi ce limbi vorbesc, care este nivelul lor de instruire, în ce condiţii trăiesc etc.

„Aceste date sunt necesare pentru buna funcţionare a administraţiei publice centrale şi locale şi pentru determinarea perspectivelor de dezvoltare“, a explicat Lucia Spoială, directoarea Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Date confidenţiale

Organizatorii anunţă că pentru colectarea datelor vor fi angajate circa 10.000 de persoane: profesori, studenţi, dar şi şomeri. Unui recenzor îi vor reveni în medie 130 de gospodării de la oraşe şi 110 de la sate.

„Pentru ca persoanele intervievate să fie mai receptive, pe parcursul unei luni se va desfăşura o campanie de mediatizare. Dacă cineva nu vor dori să participe la recensământ, atunci vom apela la datele de la Registru“, a precizat şefa BNS.

Datele adunate vor fi confidenţiale şi vor fi utilizate doar în scopuri statistice. În acelaşi timp, potrivit legii, cei chestionaţi sunt obligaţi să furnizeze informaţii corecte şi complete.

Un sondaj de probă, la scară mică, a fost organizat luna trecută în sectorul Buiucani al Capitalei, care curpinde circa 1.500 de gospodării casnice, şi în comuna Zaim, raionul Căuşeni, iar rezultatele vor fi făcute publice în iulie.

Nu avem toţi banii

Pentru desfăşurarea recensământului autorităţile au nevoie de 89 de milioane de lei. „O parte din aceşti bani va fi transferată din bugetul de stat, alta va veni de la finanţatorii străini, iar cea de-a treia – de la persoane fizice şi juridice. Din păcate, pe moment nu avem toată suma necesară“, a menţionat Lucia Spoială.
În acelaşi timp, BNS va beneficia de suport tehnic din partea Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA). „Este important ca autorităţile naţionale să-şi asume conducerea deplină a recensământului naţional din 2014, care va fi pentru Republica Moldova un exerciţiu vital ce ar demonstra întrunirea standartelor internaţionale“, a spus Werner Haug, directorul regional pentru Europa de Est şi Asia Centrală al UNFPA.

Rezultatele numărătorii naţionale vor fi anunţate la 1 ianuarie 2015 şi vor fi integrate în recensământul mondial, runda 2010.

Din istoria recensământului

Pentru prima dată populaţia din această zonă a fost numărată în timpul primului recensământ din Rusia Ţaristă, efectuat în 1897, iar apoi în 1930, în România Mare. A urmat sondajul din 1939, însă informaţia nu a fost prelucrată din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada postbelică, pe teritoriul Moldovei au fost organizate recensăminte în 1959, 1970, 1979 şi 1989. Ultimul a avut loc în 2004.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite