Amprenta violenţei în familie: copiii vin stresaţi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţa în familie este una dintre problemele întâlnite des în zilele noastre. În urma agresiunilor fizice şi psihice văzute între părinţi, copiii rămân cu traume, iar unii dintre ei nu ştiu unde să se adreseze pentru a cere ajutor atât pentru ei, cât şi pentru părintele devenit victimă.

Asociaţia „Promo-Lex” şi Inspectoratul General al Poliţiei au organizat în acest sens o campanie de prevenire a violenţei în familie în rândul tinerilor, care se desfăşoară în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2015.

Campania se numeşte „Prevenim violenţa prin artă”. Organizatorii vizitează aproximativ 20 de instituţii de învăţământ din ţară, unde poartă discuţii şi distribuie materiale informative despre fenomenul violenţei în familie, ce acţiuni trebuie să întreprindă victimele şi martorii actelor de violenţă, dar şi care sunt măsurile de protecţie prevăzute de lege. Totodată, elevii şi studenţii asistă la un mini-spectacol prezentat de reprezentanţii Asociaţiei Artiştilor Profesionişti şi a Amatorilor Artei de Circ din Republica Moldova, prin care este transmis un mesaj contra violenţei în familie. La sfâşitul săptămânii trecute, campania s-a desfăşurat în trei instituţii de învăţământ din Cahul.

Interes mai mare pentru propriul raion

Elevii Universităţii „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul s-au arătat interesaţi de imformaţia care le-a fost prezentată, iar la final de eveniment au avut şi multe întrebări. Spre exemplu, aceştia au fost curioşi să afle câte cazuri de violenţă în familie există la ei în raion. Astfel, pe parcursul anului 2015, în raionul Cahul au fost înregistrate 42 de cazuri de violenţă în familie, iar 57 de agresori se află la evidenţa poliţiei, printre care două femei şi un primar.

Copiii, nişte copăcei fără un grădinar alături

Atât studenţii, cât şi profesorii au fost mulţumiţi de iniţiativa organizatorilor. „Campania este binevenită la noi în instituţie, pentru că la moment, în societate urmărim un fenomen în care copiii cresc ca nişte copăcei care nu au un livădar alături, care să taie la timp o creangă. Astăzi, mulţi copii cresc fără părinţi, deoarece aceştia sunt plecaţi peste hotare, iar copiii cresc aşa cum văd prin filme, pe stradă, ca până la urmă să înţelegem că societatea îşi pregăteşte specialişti cu studii superioare, care au bani, joburi, dar în calitate de soţ sau soţie nu au nicio cunoştinţă, nicio educaţie. Este important să fie prezentate aceste spectacole sociale, mai ales pe fonul întâmplării din Universitatea de la Iaşi, unde a fost omorât un student moldovean”, a precizat Oleg Danilceac, prorector în activitatea educativă a universităţii.

Victor Lavrenov, student în anul II la această univesitate, a spus că acest eveniment este binevenit. „Este o informaţie foarte utilă pentru noi, fiindcă toţi ne-am născut în familie şi vom forma o familie. Iar omul informat este omul apărat. Dacă noi, cei care vom forma societatea viitoare ne vom şti drepturile şi obligaţiile, atunci ne vom strădui să formăm o familie ideală şi să evităm problemele cu care s-au confruntat părinţii sau buneii noştri. Cu părere de rău am fost martor la acţiuni de violenţă în familie. De la acest eveniment am învăţat că există organe competitive, centre, la care te poţi adresa, iar show-ul a fost ceva fenomenal”, a spus Victor (foto dreapta).

Studenţii vin stresaţi de acasă

Campania de informare s-a desfăşurat şi la Colegiul de Medicină din Cahul, unde profesorii susţin că unii studenţi au nevoie de consiliere

prevenim violenta prin arta cahul FOTO PROMO-LEX

psihologică la început de studii. „Majoritatea din studenţii noştri au câte un părinte sau doi peste hotare. Toată activitatea educativă şi de formare este direcţionată pe bunei şi pe colectivul profesoral. Noi efectuăm sondaje anuale în luna aprilie şi am descoperit că 38% din studenţi, au unul sau ambii părinţi peste hotare. De asemenea, o parte din diriginţi ne spun că unii elevi vin de acasă stresaţi. Ca să-i liniştim şi să-i adaptăm să activeze într-un mod normal, am fost nevoiţi să selectăm aceşti copii şi să facem o consiliere psihologică, să vedem care sunt cauzele. Am ajuns la concluzia că mediul social, dezastrul economic în sate au creat condiţii favorabile pentru violenţă”, atenţionează Vasile Coteţ, director adjunct în activitatea educativă a Colegiului. Tot el a recunoscut că unii copii sunt agresivi. „Copii care vin din sate, în perioada de adaptare se adresează tuturor cu voce ridicată, cu porecle, iar unele fete chiar folosesc sudalme. Mediul social e de aşa natură că a devenit la modă să utilizăm cuvinte necenzurate. Din cauza sărăciei din societate, relaţiile din familie se contruiesc pe cuvinte dure”, a adăugat Vasile

Coteţ (foto dreapta).

Acţionăm, nu rămânem indiferenţi

Cristina Raileanu este studentă la acest colegiu şi spune că ei, ca viitori medici, sunt informaţi despre violenţele în familie. „ Noi nu rămânem indiferenţi la aceste acţiuni şi campanii care se fac. Anul trecut, după o acţiune similară de informare s-a întâmplat un caz de violenţă la mine în sat. O femeie era agresată de către fiul mai mare. Împreună cu părinţii am scris o plângere anonimă la primărie, fiindcă femeia venea deseori la noi noaptea, după certuri şi bătăi. Astfel, pe băiat l-au pus să efectueze ore în folosul comunităţii şi acum nu mai este în sat fiindcă se teme de autorităţi, iar femeia trăieşte liniştită. Show-ul de astăzi mi-a părut tare interesant, nu în fiecare zi vedem aşa ceva”, a subliniat Cristina (foto dreapta).

prevenim violenta prin arta cahul FOTO PROMO-LEX

Campania „Prevenim violenţa prin artă” s-a desfăşurat şi la Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul.

„Promo-Lex” desfăşoară această campanie pentru al treilea an consecutiv în contextul celor 16 zile de luptă împotriva violenţei în bază de gen, care se efectuează anual la nivel internaţional.

prevenim violenta prin arta cahul FOTO PROMO-LEX

Artiştii din Republica Moldova au prezentat un mini-spectacol de circ. FOTO Promo-Lex

prevenim violenta prin arta cahul FOTO PROMO-LEX

Campania s-a desfăşurat în Colegiul de Medicină din Cahul FOTO Promo-Lex

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite