Alba-neagra cu viața unei copile de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă bolnavă de cancer a fost purtată timp de trei luni pe drumuri de medici, chiar dacă orice clipă poate fi ultima pentru ea. Abia după ce reporterii noştri au bătut la uşa doctorilor, micuţa a fost internată.

Daria Doia, o fetiţă de cinci ani din Chişinău, are cancer la creier. Boala avansează rapid şi orice clipă care se scurge în aşteptarea unui tratament îi poate fi fatală. Copila a suportat deja câteva intervenţii chirurgicale. Medicii i-au extirpat tumoarea, dar maladia a recidivat. „Doctorii de la Institutul de Neurochirurgie ne-au recomandat să mergem la Institutul Oncologic pentru a face radioterapie", povesteşte mama fetei, Diana. Acolo, însă, au aflat că singurul aparat performant pentru radioterapie care există în Republica Moldova s-a stricat, aşa că au făcut cale întoarsă. „Încă din luna iulie, doctorii ne tot spuneau să revenim, ba peste o săptămână, ba peste două. Auziserăm că aşteaptă specialişti din Germania să vină să-l repare", îşi aminteşte femeia, care este foarte îngrijorată pentru că tumoarea continuă să crească.

Ba mai mult, medicii de la Institutul Oncologic i-ar fi zis că celelalte aparate din dotare, fiind prea vechi, nu acţionează cu precizie şi i-ar putea arde fetiţei jumătate de creier. „Ne-au sfătuit atunci să plecăm peste hotare, la o clinică din Turcia, unde tratamentul ne-ar fi costat 12.000 de euro", mai spune Diana Doia, care a început să adune ban cu ban pentru a-şi salva copilul.

JOACA DE-A V-AŢI ASCUNSELEA

Solicitat de „Adevărul", directorul Institutului Oncologic s-a arătat nedumerit. „Nu cred că cineva din medicii noştri a putut să spună că radioterapia îi va face rău pacientei. Noi avem aparataj de ultimă generaţie, care acţionează direct şi nu poate afecta ţesuturile sănătoase. Să mai vină la noi pentru o consultaţie", ne-a declarat Victor Cernat.

Am vrut să vedem cu ochii noştri dacă echipamentul din cele trei secţii de radioterapie nu prezintă pericol pentru bolnavi în loc să fie o soluţie salvatoare. Când am mers însă la Institutul Oncologic, am avut senzaţia că medicii se joacă de-a v-aţi ascunselea. Şefii nu erau de găsit, iar subalternii nu voiau nici în ruptul capului să ne răspundă la întrebări.

LUCURILE AU ÎNCEPUT SĂ SE MIŞTE

Abia acum câteva zile, doctorii de acolo ne-au primit să vedem aparatele de radioterapie, ce-i drept doar în una din cele trei secţii. Petru Tuzlucov, şeful Blocului Surselor Ionizate, a ţinut să ne demonstreze că acceleratorul liniar, primit de instituţie în 2009, funcţionează perfect. „Până anul trecut, acest aparat a fost cel mai performant din ţările vecine. Are o precizie perfectă şi nu poate distruge ţesuturile sănătoase", ne-a dat el asigurări, insistând pe faptul că utilajul, care a costat peste un milion de euro, a lucrat fără întrerupere din 2009, iar cel mai vechi aparat este din 2006.

Doar după ce ne-am interesat despre cazul Dariei, un consiliu de medici a decis că fetiţa va fi internată şi va face timp de 30 de zile radioterapie. Ea urmează să înceapă în această săptămână tratamentul, greu de urmat pentru un copil. Timp de câteva minute, cât vor dura şedinţele, micuţa nu trebuie să se mişte din loc nici măcar cu un milimetru pentru ca razele să nu-i afecteze zonele sănătoase ale creierului.

Majoritatea aparatelor, uzate

În 2011, Ministerul Sănătăţii a propus să fie iniţiate parteneriate publice-private pentru a înzestra spitalul cu utilaje de radioterapie. În nota informativă a proiectului, ministrul Andrei Usatâi scria că marea majoritate a aparatelor de surse ionizante sunt uzate şi depăşite ca tehnologie, iar singurul performant poate asigura tratament pentru mai puţin de 5% din pacienţii care-l solicită. Anul trecut, 80% din ședinţe au fost efectuate cu echipamente cu sursă de cobalt, o metodă care nu mai este utilizată în multe ţări dezvoltate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite