Ajutaţi de colegi şi profesori, discriminaţi în stradă. Studenţii străini din Republica Moldova se plâng că sunt marginalizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii străini plătesc cele mai mari taxe de studii
Studenţii străini plătesc cele mai mari taxe de studii

Tinerii spun că se confruntă zilnic cu situaţii când sunt trataţi în batjocură din cauza faptului că reprezintă o anumită minoritate etnică sau religioasă Tinerii se plâng că moldovenii îi văd doar în stereotipuri: că ar fi periculoşi, fac gălăgie şi au bani mulţi.

E uşor să recunoşti studenţii străini pe străzile din Chişinău. Merg întotdeauna în grupuri, privesc curioşi în jur şi vorbesc într-o altă limbă. Se spune că vin în Moldova pentru că studiile sunt mai ieftine decât în ţara lor de origine. Afirmaţie respinsă însă de ei.

„Aici taxa de şcolarizare e dublă. În Israel, un an la Medicină ajunge la 2.000 de dolari, însă procedura de admitere e foarte riguroasă. În plus, până la 21 de ani nu putem depune actele la această facultate", ne explică Raja Jabe, student în anul doi la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" (USMF).

Discriminat în Republica Moldova pentru că se deplasează în scaun rulant, Ilie Ştefârţa e curtat de una dintre cele mai mari companii IT din lume

Unii tineri ajung la Chişinău pentru că au prieteni aici, alţii au aflat de ţara noastră din internet. „Citeam postările online ale altor studenţi străini, aşa ne-am convins să încercăm această experienţă frumoasă, însă umbrită, câteodată, de obrăzniciile oamenilor din jur", mai spune Raja din Israel.

„NE PERCEP NUMAI CU BUZUNARELE PLINE"

Saleh Yaacoubi (32 de ani) învaţă de patru ani în Moldova la două universităţi concomitent, face doctoratul în Biologie la Universitatea de Stat şi Medicina generală la USMF. Anterior, a învăţat în Canada, unde, spune el, i-a fost mai uşor să se acomodeze. „N-am obiecţii faţă de profesori sau colegi. Dimpotrivă, ei se străduiesc să ne înţeleagă şi să ne ajute. E mai greu în stradă, însă. Oamenii ne privesc diferit, nu încearcă să ne cunoască şi se conduc după stereotipuri greşite. Cred că avem buzunarele pline cu bani şi că nu ştim să ne comportăm în societate", povesteşte tânărul.

Discriminaţi într-o ţară ce se vrea democratică

CHIŞINĂU: Marş împotriva discriminării

Colegul său, Mohamad Knana (22 de ani), se plânge că de multe ori a fost înşelat de taximetrişti sau atunci când a vrut să-şi găsească o locuinţă. „În anunţ era specificată suma de 300 de euro lunar, iar când am ajuns să batem palma pentru închirierea apartamentului proprietarul mi-a cerut 400 de euro. L-am întrebat de ce şi mi-a zis că sunt arab, că noi fumăm narghilea şi facem gălăgie", îşi aminteşte viitorul stomatolog.
Şi poliţiştii se numără printre „duşmanii" studenţilor străini. „Aproape zilnic sunt oprit de agenţi, care-mi cer actele la control. Dacă am uitat cartea verde acasă, e vai de mine", spune Farhood Farahecd, venit din Libia.

(FOTO) Străzile din centrul Chișinăului, capcane pentru invalizii cu dizabilități locomotorii

Basarabenii din Londra vor construi un Centru pentru copiii cu dizabilităţi din Republica Moldova

În ciuda momentelor neplăcute, există şi părţi bune în ţara noastră, despre care aceşti tineri vorbesc cu entuziasm. „Ne place să mergem la iarbă verde pe malurile lacurilor din Moldova şi aveţi nişte bucate atât de gustoase", povestesc într-un glas viitorii medici. „La anatomie putem încerca totul pe cadavre, avem şansa să vedem organele în realitate, ceea ce nu se practică la noi", mai afirmă studenţii străini de la Medicină.
De cealaltă parte, colegii lor moldoveni spun că îi respectă şi că se străduiesc să-şi ajute coloegii veniţi de departe. „Se întâmplă să îi ajutăm la traduceri, ne comportăm cu ei ca şi cu restul. Cu toate acestea, ei aleg să-şi petrecă timpul liber doar în grupul lor", mărturiseşte Maxim, student la Stomatologie.

„PROBLEMELE LOR ŢIN DE TRADIŢIE"

Administraţia universităţii susţine că unele probleme ţin de tradiţia tinerilor, dar că nu are cum să-i sprijine atunci când nu apelează la ajutorul lor. „Ei resimt diferenţa dintre mediul, tradiţiile şi cultura în care au crescut şi cele de aici. Noi îi încurajăm întotdeauna să participe la activităţi extracurriculare. Recent, la Miss USMF, am avut o câştigătoare din India", a declarat Valeriu Chicu, prorector la USMF pe relaţii internaţionale. „Problema e că nici noi nu ştim uneori cu ce dificultăţi se confruntă, mai ales că mulţi preferă apartamentele private în locul căminelor. Au fost şi cazuri când i-am scos din încurcături judiciare", mai spune Valeriu Chicu.

MAJORITATEA, DIN ISRAEL

Conform satisticilor, la universităţile din Moldova, în 2011, au fost înmatriculaţi în jur de 1.400 de studenţi. Circa 60 la sută vin din Israel şi aproape un sfert din Ucraina. 8% sunt din Rusia, 6% - Turcia, 4% - Bulgaria, 3% - România. Alţi 5% provin din Siria, India, Libia, SUA şi Germania.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite