Agricultorii îşi strigă nemulţumirile în stradă şi acuză poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocarea drumurilor naţionale a devenit cel mai popular mod de a protesta în Republica Moldova. La această metodă nu au renunţat nici producătorii agricoli, care au reluat protestele, ieri, în mai multe localităţi din ţară. Aceştia au cerut, din nou, majorarea Fondului de subvenţionare până la 1,2 miliarde de lei, deblocarea procesului de creditare în agricultură şi micşorarea dobânzilor la credite.

Zeci de agricultori din mai multe raioane şi-au scos ieri maşinile de lucru în mijlocul drumurilor pentru a bloca circulaţia rutieră. Timp de o oră, aceştia şi-au manifestat nemulţumirea faţă de Guvernul de la Chişinău care nu ar crea „condiţii normale” de activitate pentru fermierii moldoveni. Dacă în unele raioane prezenţa agricultorilor la proteste a fost numeroasă, în altele s-au prezentat câteva persoane. Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, a declarat că agricultorii ar fi fost intimidaţi cu o zi înainte de către poliţişti şi comisarii de sector.

Slusari: Poliţia ne-a avertizat

Cei mai mulţi protestatari s-au prezentat în raioanele Căuşeni, Ştefan Vodă, Floreşti, Sângerei şi Făleşti, care au scos în stradă sute de unităţi de tehnică. Situaţia a fost mai proastă în Anenii Noi. „Ministerul Afacerilor Interne s-a ocupat cu presiunea. În raionul Anenii Noi a avut efect, dar, oricum, majoritatea producătorilor agricoli care au ieşit la proteste pe data de 27 martie sunt prezenţi şi astăzi. Cea mai mare presiune am simţit-o în Anenii Noi şi Cahul unde toţi agricultorii au fost preîntâmpinaţi în scris despre consecinţele posibile în cazul în care noi vom bloca drumurile. Vom insista asupra revendicărilor noastre şi vom protesta atâta timp cât va fi posibil”, ne-a spus Alexandru Slusari.

image

Alexandru Slusari. FOTO Alexandru Tarlev

Potrivit lui Slusari, în raionul Floreşti agricultorii au scos peste 250 de unităţi de tehnică pentru a bloca traseele naţionale, în raionul Soroca - peste 40 de unităţi de tehnică, în raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă - aproape 100 de unităţi, iar la Făleşti şi Sângerei - peste 60 de astfel de unităţi. 

Agricultorii spun că aceste proteste sunt un gest de disperare, deoarece statul nu ar atrage atenţia sectorului agrar. Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor, care s-a aflat alături de agricultorii de pe traseul Chişinău-Străşeni, ne-a spus că, prin intermediul acestor manifestări, protestatarii cer „să mărească fondurile de subvenţionare, să stabilească cota TVA de 8 % la toată producţia agricolă, inclusiv la cea din zootehnie, să adopte modificări la Legea privind piaţa produselor petroliere în care producătorii să aibă posibilitatea să procure motorina mai ieftin, să stabilească dobânda la creditul polonez nu mai mult de 1%-1,5%”. În prezent, mărimea TVA la producţia din zootehnie este de 20 %. Mârzenco mai adaugă că agricultorii cer un impozit unic în agricultură. „Acum sunt vreo şase impozite. Noi vrem din şase să se facă unul consolidat”.

Lucrările agricole întârzie

Agricultorii spun că vor continua protestele, deoarece problemele lor rămân nerezolvate, în ciuda întrevederilor cu preşedintele Parlamentului şi şeful Guvernului. Între timp, ei sunt de acord că lucrările agricole au de suferit. „Rămân nefăcute. Agricultorii continuă să fie foarte indignaţi de comportamentul neglijent şi iresponsabil al autorităţilor statului. Asemenea situaţii, în general, nu am întâlnit niciodată de când lucrăm în agricultură şi avem peste 20 de ani de când activăm în acest domeniu”, a declarat Vasile Mârzenco.

„Degeaba ne plângem, nimeni nu ne aude”

Printre agricultorii protestatari l-am întâlnit pe Andrei Curbet, originar din satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, care ne-a spus că cele mai mari probleme ale agricultorilor ţin de migraţia masivă a oamenilor, iar în rezultat, pământurile rămân pârloagă. „Ce folos că tehnica e nouă, dacă motorina e scumpă. Agricultorii mai mult pierd decât câştigă. Degeaba ne plângem. Nimeni nu ne aude. Toamna se numără bobocii, dar toamna cu ce rămâi dacă nu ai unde realiza producţia, aşa cum s-a întâmplat astă toamnă când au îngheţat merele? Au promis că o să ne dea câteva procente, dar nu au mai făcut nimic nici până în prezent. Munceşti degeaba, nu ai niciun venit. Cel mai greu lucru e la pământ şi acesta nu e plătit”.

image

Andrei Curbet. FOTO Alexandru Tarlev

Poliţia s-a întâlnit, într-adevăr, cu agricultorii...”

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), pe parcursul protestului de ieri nu au fost înregistrate incidente. În ceea ce priveşte cazurile de intimidare, la care face referire Alexandru Slusari, poliţia a negat acest lucru. „Nu poate fi vorba despre vreo intimidate. La întâlnirea care, într-adevăr, a avut loc cu o zi înainte între poliţie şi agricultori, cei din urmă au fost anunţaţi mai degrabă despre drepturile şi obligaţiile lor în legătură cu acest eveniment, dar şi atenţionaţi despre eventualele incidente care ar putea surveni cu implicarea conducătorilor auto deranjaţi de blocarea traseului. Recomandarea INP a fost să nu creeze incomodităţi în trafic blocând arterele şi provocând astfel disconfort celorlalţi şoferi. Poliţiştii de patrulare au monitorizat ordinea publică, dar şi siguranţa circulaţiei rutiere pe toate traseele unde s-a desfăşurat protestul, dar au şi redirecţionat transportul astfel încât maşinile să nu staţioneze, ceea ce ar fi putut duce la incidente neplăcute pe traseu”, a declarat Diana Fetco, ofiţerul de presă al INP pentru Adevărul Moldova.

Printre traseele naţionale care au fost blocate se numără traseele Chişinău-Anenii Noi (s. Ţânţăreni), Chişinău-Orhei (s. Ivancea), Chişinău-Căuşeni (s. Grigorievca), Străşeni-Orhei, Chişinău-Ungheni (s. Bucovăţ), Căuşeni-Anenii Noi. Potrivit preşedintelui UniAgroProtect, următoarele acţiuni vor fi decise în cadrul unei şedinţe care va avea loc săptămâna viitoare, la care va insista pe un protest de amploare în centrul Chişinăului.

image

Unul dintre sloganurile de pe pancartele agricultorilor care au protestat. FOTO Alexandru Tarlev

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite