Acasă patrioţi români, peste Prut traficanţi de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei medici moldoveni au fost arestaţi la Braşov, fiind acuzaţi că obligau tinere să se prostituieze în saloanele de masaj erotic din mai multe oraşe din România. Anterior, ei au figurat drept fondatori ai unor organizaţii unioniste, care au primit fonduri de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

O „afacere“ inedită a fost pusă la cale în România de o familie de medici basarabeni. Aceştia racolau fete tinere din România şi Republica Moldova, pe care le obligau să se prostitueze în cadrul unor saloane de masaj din Braşov, Cluj-Napoca şi Constanţa.

Cel puţin şase tinere, cu vârste cuprinse între 19 şi 33 de ani, au fost recrutate prin intermediul unor anunţuri de mică publicitate plasate în ziare din Republica Moldova. Proxeneţii le promiteau fetelor că vor fi angajate în România ca bone sau îngrijitoroare de bătrâni. Odată ajunse peste Prut, suspecţii le reţineau actele de identitate, victimele neavând libertate de mişcare, fiind permanent supravegheate.

Preţul unui „masaj“ era cuprins între 200 şi 300 de lei româneşti, iar majoritatea banilor erau încasaţi de cei trei. Una dintre tinerele din Republica Moldova i-a denunţat însă pe afacerişti la Poliţie.

ARESTAŢI PE 30 DE ZILE

În octombrie 2012, poliţiştii de la Braşov au descins în şase locaţii, la patru saloane de masaj (două în Braşov şi câte unul în Cluj şi Constanţa), precum şi la două dintre domiciliile suspecţilor, de unde au ridicat mai multe înscrisuri, telefoane mobile şi mijloace de stocare a datelor informatice. Cei trei, Vasile Pruteanu (52 de ani), Tatiana Pruteanu (47 ani) şi Vasile Pruteanu jr (25 ani), au fost reţinuţi, însă instanţa a decis atunci judecarea lor în libertate.

La începutul acestei săptămâni, cei trei au fost reţinuţi din nou de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Braşov, iar marţi judecătorii Tribunalului Braşov, au emis mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

OFIŢERII ROMÂNI AU FOST LA BĂLŢI ŞI CHIŞINĂU

„Cei trei suspecţi au fost reţinuţi sub o nouă acuzare, cea de trafic de persoane, iniţial fiind învinuiţi doar de proxenetism în cazul a opt tinere. În urma verificărilor, am găsit alte şase tinere din Republica Moldova, care au fost exploatate şi constrânse să se prostitueze, sub supraveghere. În acest scop, s-a constituit o comisei rogatorie care s-a deplasat la Chişinău şi Bălţi, pentru a le audia pe cele şase victime“, a declarat Cătălin Borcoman, şeful DIICOT Braşov, citat de Mediafax.

„Folosind ameninţări, suspecţii le-au constrâns să se prostitueze în folosul acestora, în cadrul unor saloane de masaj, fiind periodic rotite în aceste saloane“, a spus şi Gabriel Florescu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov. Florescu susţine că este pentru prima dată când în judeţul Braşov a fost instrumentat un dosar în care România nu mai este ţară-sursă a traficului de persoane, ci devine ţara-ţintă a acestei infracţiuni.

AR PUTEA AVEA DOSAR ŞI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Eduard Bulat, şeful Secţiei Prevenire şi Combaterea Traficului de Fiinţe Umane din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, a afirmat că şi procurorii moldoveni au participat la ancheta efectuată de oamenii legii din România, dar, deocamdată, la noi nu a fost deschisă nicio cauză penală. „Cazul este investigat de autorităţile române şi, potrivit legislaţiei internaţionale, dar şi a celei naţionale, trebuie să aşteptăm finalizarea anchetei. Dacă vor apărea noi detalii şi circumstanţe în acest caz, nu este exclus că am putea deschide un dosar penal şi în Republica Moldova“,  a precizat Eduard Bulat.

Peste Prut, familia Pruteanu mai este cercetată şi pentru alte două infracţiuni: spălare de bani şi evaziune fiscală, prin intermediul firmei ce le aparţine. Toţi s-au născut în Republica Moldova şi s-au mutat de circa şapte ani în România. Capul familiei, Vasile Pruteanu, este medic de familie, are un cabinet medical în Braşov, care funcţionează în numele firmei Sanarela SRL, denumită  până în anul 2010 Sanamed Pruteanu SRL, a cărei fondator apare Tatiana Pruteanu. ;
„L-au invidiat mulţi şi asta i-a jucat festa“

„AFACERE PENTRU TURIŞTII DIN GERMANIA“

Vasile Pruteanu este cunoscut la Bălţi ca preşedinte al Organizaţiei neguvernamentale Societatea „Spiritualitatea Românească din Moldova“ şi preşedinte executiv al Uniunii veteranilor de război ai Armatei Române şi a Urmaşilor lor.

În 2005-2006, soţii Pruteanu au editat, cu banii Departamentului Românii de Pretutindeni, publicaţia bilunară „Spirit Românesc/ Astăzi“, care, după 15 numere, şi-a sistat activitatea. Prin 2002, Tatiana Pruteanu era directorul postului de radio Unda Prutului.

În satul Corlăteni, raionul Râşcani, unde soţii Pruteanu au activat şi au avut proprietăţi, oamenii sunt şocaţi de ceea ce au văzut la televizor. Nina Dumbrăvean (63 de ani), sora lui Vasile Pruteanu, povesteşte cu lacrimi în ochi despre ceea ce i s-a întâmplat fratelui său. „Am aflat şi eu îngrozită noutatea. Nu putea Vasile să facă una ca asta. Cineva l-a săpat. L-au invidiat mulţi şi asta i-a jucat festa“, spune femeia. „Acum mulţi ani, el a vândut tot ce a avut în sat - şi casă, şi magazin, chiar şi apartamentul din Bălţi şi magazinul pe care îl avea acolo. A zis că pleacă la munte. Ştiam că avea o afacere pentru turiştii de prin Germania. Avea nişte concurenţi, ţigani, care luau un preţ mai mare decât Vasile“, mai adaugă pensionara.

Familia Pruteanu a fost ultima dată la Corlăteni în toamna anului trecut, la nunta unui nepot dinspre sora lui.

Oamenii din sat spun că Vasile Pruteanu a lucrat mulţi ani ca medic, iar într-o vreme a vrut să fie primar. De asemenea, potrivit localnicilor, cei doi proxeneţi au ridicat aici cu scandal o biserică „românească“. „Eu merg la biserica din vale. Asta se zice că e cu românii şi a fost construită cu scandal. Domnul ştie dacă e adevărat sau nu. Cum să faci şi biserică şi casă de prostituţie? Omul are cuţitul, e în tureatcă, da cruce nu are“, se tânguie Elizaveta Ursu (67 de ani). „Era un medic bun, apreciat de oameni. Probabil, totul a început de la soţia lui, care era ageră de felul ei şi ştia să lucreze cu bani“, se dă cu părerea Nina, o fostă asistentă medicală pe care am întâlnit-o pe uliţe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite