A supravieţuit în „zona morţii“, dar suferă în ţara nedreptăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Costin veghează la căpătâiul soţiei bolnave. Foto: Dumitru Goncear
Tudor Costin veghează la căpătâiul soţiei bolnave. Foto: Dumitru Goncear

Un participant la lichidarea consecinţelor avariei de la centrala nucleară Mayak se judecă cu autorităţile pentru o locuinţă. Bătrânul dă toată pensia pe chirie, chiar dacă există o hotărâre judecătorească care este în favoarea lui. Autorităţile locale susţin că nu au spaţii locative pentru cei aproape 400 de oameni care au câştigat în instanţă dreptul la un apartament.

Tudor Costin (82 de ani) a fost mobilizat în Armata Sovietică în 1954 şi repartizat să-şi
îndeplinească serviciul militar în regiunea Celiabinsk, unde a fost nevoit să participe la lucrările de lichidare a consecinţelor avariei de la centrala nucleară Mayak din 1957. Supranumită „zona morţii“, acest loc este considerat şi acum cel mai poluat de pe planetă.

„Construiau roboţi ca să execute lucrări acolo unde doza de radiaţie era prea mare, dar ne îmbrăcau şi pe noi, soldaţii, în costume speciale şi ne trimiteau acolo. Am supravieţuit printr-o minune“, îşi aminteşte bărbatul, care a fost diagniosticat cu aşa-numita boală Cernobâl (sindrom de iradiere acută).

De trei ani în gazdă

Când a revenit la vatră s-a căsătorit, iar până acum trei ani a locuit împreună cu soţia sa, Maria, într-o casă bătrânească ce-i aparţinea ei. A fost însă nevoit să vândă locuinţa ca să o poată trata. Femeia, care şi-a pierdut un picior în timpul războiului, a căzut la pat din cauza unei neglijenţe medicale.

„Un doctor i-a atins piciorul amputat cu o tijă de metal, de atunci sângerează. Eu îi fac pansamente, îi cumpăr pastile. La spital au spus că n-au ce-i face. Într-o seară, a curs atâta sânge că m-am speriat că o pierd“, spune Tudor Costin, arătând spre femeia slăbită, care abia se zăreşte din aşternuturi.

Deşi are gradul I de invaliditate şi are nevoie el însuşi de ajutor, bătrânul este cel care o îngrijeşte pe soţia sa şi se ocupă de gospodărie. „Rana n-a împiedicat-o niciodată să fie o bună gospodină, dar după acel indicent eu mă ocup de toate: fac cumpărăturile, spăl, gătesc, o hrănesc“, adaugă el.

Familia nu a fost niciodată vizitată de un asistent social. „Nu a figurat în baza noastră de date. Vă asigurăm că mâine (n.r. azi) un asistent social se va deplasa la adresa menţionată şi va examina starea în care locuiesc aceşti doi bătrâni. Dacă va fi nevoie de asistenţă la domiciliu, o vom acorda“, ne-a comunicat Carolina Olaru, şefa Direcţiei asistenţă socială din sectorul Botanica.

Riscă să ajungă în stradă

Apartamentul pe care-l închiriază soţii Costin de la o rudă este destul de spaţios. În singura lor odaie încap trei paturi, un dulap, scaunul cu rotile al femeii, două noptiere, o măsuţă, dar ai senzaţia că e pustie. Această casă încăpătoare nu este, totuşi, o bucurie pentru ei. Facturile, mai ales cele pentru încălzire, sunt extrem de mari. Ei riscă să ajungă în curând în stradă, deoarece proprietarul vrea să se mute înapoi. 

Anul trecut, bărbatul a atacat în instanţă Consiliul Municipal Chişinău ca să-i ofere o locuinţă. Pentru că legea le asigură persoanelor care au participat la lichidarea avariilor nucleare dreptul la spaţiu locativ în afara rândului, Curtea de Apel Chişinău i-a dat câştig de cauză. Şi Ministerul Protecţiei Sociale şi Centrul pentru Drepturile Omului au recomandat autorităţilor locale să  ofere un adăpost familiei Costin.

Muncipalitatea nu şi-a onorat însă obligaţiile. Ba mai mult, juriştii CMC l-au anunţat că vor face apel la Curtea Supremă de Justiţie, motivând că nu au fost informaţi despre decizia instanţei. În acelaşi timp, şeful Direcţiei locativ-comunale, Petru Gontea, spune că Primăria Capitalei nu are suficiente locuinţe.

„394 de persoane ne-au atacat în judecată, cerând apartamente. Nu avem de unde să dăm atâtea case“, ne-a explicat funcţionarul. După ce i-am explicat că nu este vorba despre un poliţist sau un judecător, ci de un bătrân care locuieşte în gazdă, Petru Gontea a promis că va examina încă o dată dosarul.

Totodată, Diana Gurschi, şefa Direcţiei juridice, spune că legea obligă Consiliul Municipal să epuizeze toate căile de atac, ceea ce înseamnă că este necesară o decizie a Curţii Supreme de Justiţie. „Am 82 de ani, nu se ştie câte zile voi mai trăi. Trag de timp ca să mor, iar apartamentul care îmi revine mie să ajungă pe alte mâini“, crede Tudor Costin.

Un accident nuclear secret

În anul 1957 în munţii Ural, regiunea Celeabinsk, a avut loc primul accident nuclear sovietic la uzinele Mayak, unde se fabricau arme nucleare. Instalaţiile au fost construite de sovietici în anii 1940, iar accesul în zonă a fost interzis pentru străini timp de peste 45 de ani. Abia în 1992 preşedintele rus Boris Elţin a semnat un decret prin care permitea accesul oamenilor de ştiinţă occidentali în zonă. Potrivit lor, explozia atomică a ucis peste 50.000 de persoane, distrugând complet mai multe localitaţi. O oră petrecută acolo ar putea fi fatală pentru orice om.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite