ÎNSCRIEREA LA UNIVERSITĂŢI Admiterea în România a debutat cu stângul. Un singur membru al comisiei, venit de la Iaşi, a avut program de lucru şi a primit dosarele candidaţilor moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 400 de tineri dornici de a se înscrie la studii peste Prut au aşteptat ieri în zadar, în faţa Univesităţii „Alecu Russo" din Bălţi. Depunerea dosarelor a fost amânată, spre dezamăgirea sutelor de tineri şi părinţi, care păzeau uşile instituţiei încă de sâmbătă.

În speranţa că din toamnă vor fi în rândul elevilor şi studenţilor din România, tinerii din nordul ţării au luat cu asalt Universitatea din Bălţi, unde trebuia să aibă loc admiterea la studii în România.

Deşi primirea dosarelor trebuia să înceapă ieri, la 14.00, aşa cum anunţase anterior instituţiile responsabile, oamenii au fost lăsaţi să aştepte ore în şir până a primi o explicaţie.

Citește și:

Cele mai solicitate facultăţi sunt Dreptul, Stomatologia, Farmacie şi Economie

BURSE DE STUDII ÎN ROMÂNIA Vezi ce fişe trebuie să completezi ca să înveţi peste Prut!

EDUCAŢIE Burse în România pentru tinerii de la noi

„Comisia de la Bucureşti va ajunge astăzi (ieri - n.r.). E prea mare traficul şi au rămas blocaţi în vamă", explică conf. dr. Florin Brânză din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, una din cele două persoane din comisie care au ajuns la Bălţi.

Motivele amânării nu se opresc aici. „Admiterea începe mâine (astăzi - n.r.). Data de 31 a fost anunţată ca fiind de pregătire pentru instalarea comisiei", a spus Daniel Tomoni, şeful Biroului de presă al Ministerului Educaţiei de la Bucureşti.

Dana Celpan se numără printre tinerii care, după ce a aşteptat ore în şir să-şi depună documentele la o facultatea de Drept din România, a primit un răspuns simplu, „a fost o problemă de organizare, veniţi mâine".

„Vreau să merg la studii în România pentru că acolo este mai puţină corupţie, profesorii sunt mai conştiincioşi, iar facultăţile sunt mai serioase. Ce să fac? Revin mâine", spune tânăra dezamăgită de botezul admiterii.

La fel de sigură că din toamnă va afla cum e să fii student în România este şi Olga Bârnaz din Bălţi. Tânăra vrea să depună jurământul lui Hippocrate peste Prut nu pentru că nu ar avea încredere în cadrele didactice din Moldova, ci pentru că este sigură că diploma din România îi va asigura mai multe şanse de angajare.

8 AUGUST ESTE ULTIMA ZI DE ADMITERE

„Sper să iau bursă, am media la BAC 9,75. Vreau să învăţ la Iaşi sau la Constanţa", spune tânăra, care a depus documentele şi la Facultatea de Stomatologie din Chişinău. Tinerii din nordul ţării care nu vor reuşi astăzi să depună actele la Bălţi mai pot încerca mâine, între orele 9.30-15.00.

Începând cu data de 3 august şi până pe 6 august comisia de admitere va primi dosarele tinerilor moldoveni din centrul ţării, la sediul fostului Consulat al României de pe strada Vlaicu Pârcălab. Ultimile zile de admitere vor avea loc la Cahul. Tinerii din sudul ţării vor putea să-şi depună dosarul pe 7 august, între orele 9.30 şi 18.00, şi pe 8 august de la 9.30 până la 15.00.

„Data de 31 a fost anunţată ca fiind de pregătire pentru instalarea comisiei." - Daniel Tomoni, Şeful Biroului de presă al Ministerului Educaţiei din România

Vezi în ce constă pachetul de documente necesare pentru admitere

Tinerii care vor să-şi continue studiile în liceele de peste Prut trebuie să completeze un formular tip, să prezinte certificatul de studii gimnaziale efectuate în Moldova, foaia matricolă pentru ciclul gimnazial, certificatul de naştere sau buletinul, copie după paşaport, adeverinţa medicală, o fotografie ¾ şi acordul părinţilor.

Candidaţii care optează pentru învăţământul universitar trebuie să prezinte diploma de bacalaureat, foaia matricolă, buletinul de identiate, paşaportul, o fotografie în format ¾, certificatul de naştere sau buletinul şi copii legalizate ale certificatului de naştere şi a adeverinţei medicale.

Suplimentar, masteranzii trebuie să mai prezinte diploma de licenţă şi foaia matricolă a notelor de la universitate, iar doctoranzii trebuie să mai prezinte CV-ul, lista lucrărilor publicate, recomandări de la profesori şi o descriere a temei de cercetare.

Cele mai multe locuri sunt disponibile la Iaşi

Tinerii care vor să meargă la studii la Iaşi au mai multe şanse de a obţine o bursă. Ministerul Educaţiei oferă 66 de burse pentru moldovenii care vor să calce pragul univeristăţilor româneşti din toamnă.

Universitatea din Galaţi oferă 64 de locuri, iar Univeristatea din Bucureşti cu 15 locuri mai puţine. 46 de burse sunt rezervate pentru tinerii care vor intra în cursa admiterii la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj şi doar 35 pentru cei care vor merge la studii la Universitatea Craiova.

În topul specialităţilor cu cele mai multe burse este medicina, aici vor fi scutiţi de taxă 64 de tineri care se visează medici. Dreptul este pe locul doi cu 54 de locuri disponibile, iar pe locul trei este Limba şi Literatura cu 35 de locuri la bursă. 32 de locuri sunt oferite doritorilor de a studia Medicina Dentară.

În total, pentru acest an de studiu, Ministerul Educaţiei din României oferă 2.150 de burse pentru tinerii din Republica Moldova. 950 de locuri sunt pentru elevii care îşi doresc să înveţe la liceele de peste Prut, iar 1.100 de burse sunt prevăzute pentru studenţi, 300 dintre acestea sunt destinate deţinătorilor diplomei de Bacalaureat din România.

De asemenea, absolvenţilor din Moldova li se mai oferă 50 de burse pentru studii de masterat, 25 de burse pentru rezidenţiat şi 25 pentru doctorat. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.edu.ro.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite