Începe Postul Naşterii Domnului

Începe Postul Naşterii Domnului

FOTO IPN

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie, în Postul Naşterii Domnului, cunoscut ca şi Postul Crăciunului. Acesta are o durată fixă, de 40 de zile, şi va ţine până pe 6 ianuarie inclusiv, când va fi sărbătorit ajunul Naşterii Domnului, transmite IPN.

Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, Octavian Moşin, a spus că postul este un exerciţiu, nu un scop în sine. Nu trebuie asociat cu tristeţea, ci mai degrabă cu pocăinţa. Creştinii ar fi bine să parcurgă patruzeci de zile asemenea unor trepte, prin care ar ajunge mai vrednici de sărbătoarea Naşterii Mântuitorului, menţionează parohul.

Creştinii sunt îndemnaţi în post să se abţină de la produse de provenienţă animală, de la gânduri rele, să meargă mai des la biserică şi să se pocăiască. Octavian Moşin precizează că dezlegare la peşte va fi în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbătorile creştine. Dar numai până pe 2 ianuarie. Din această dată şi până la Crăciun, postul devine mai strict.

Creştinii care doresc să se împărtăşească o pot face la fiecare sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbătoare, când se vor oficia liturghii.

Parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” mai spune că Revelionul nu are nimic în comun cu ciclul sărbătorilor creştine, este o sărbătoare laică. Dar pentru că e în perioada postului, este bine ca oamenii să o petreacă fără excese.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: