În ultimele zile ale anului râdem la „Chiriţa în provincie” şi visăm cu „Spărgătorul de nuci”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Chiriţa în provincie” este unul dintre cele mai longevive spectacole jucate pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”. FOTO Facebook
„Chiriţa în provincie” este unul dintre cele mai longevive spectacole jucate pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”. FOTO Facebook

Ultimele zile ale anului 2015 pot fi petrecute în cluburi, restaurante sau pensiuni din afara Chişinăului, dar şi în instituţiile culturale care şi-au adaptat repertoriul în spiritul sărbătorilor de iarnă. Astfel, în penultima zi a anului, Teatrul Naţional de Operă şi Balet vă invită la spectacolul „Spărgătorul de nuci”, iar la Teatrul „Eugene Ionesco” puteţi petrece vechiul an în hohote de râs urmărind spectacolul „Chiriţia în provincie”.

Pe 25, 26 şi 27 decembrie, la Teatrul „Eugene Ionesco” (TEI) se joacă faimosul spectacol „Chiriţa în provincie” după comedia scrisă de Vasile Alecsandri. Deşi are o durată de peste două ore, spectatorii nu se vor plictisi nicio clipă. Este probabil cel mai popular şi bine vândut spectacol din Republica Moldova, dar şi cel mai longeviv, întrucât umple de fiecare dată sala de la „Eugene Ionesco”. 

Regizorul Petru Vutcărău a ştiut încă acum 20 de ani, când a fost jucat în premieră la TEI, să abordeze realităţile social-politice ale vremii, pentru a-l face mereu actual. După ce a fost jucată mulţi ani de actorul Veaceslav Sambriş, în prezent coana Chiriţia a trecut în mâinile lui Valeriu Pahomi. Spectacolul este de fapt reflectarea societăţii din Republica Moldova cu toate moravurile oamenilor şi problemele lor. Preţul biletelor începe de la 80 de lei, dar cei care vor să urmărească spectacolul într-o atmosferă mai deosebită o pot face cumpărând un bilet de 400 de lei. Contra acestui preţ, vizitatorii vor sta în sectorul Vip-Cafe şi vor servi şampanie, fructe şi dulciuri.

Surprizele Teatrului Naţional de Operă şi Balet 

Tradiţional, Teatrul Naţional de Operă şi Balet va pune în scenă baletul „Spărgătorul de Nuci”, compus de P.Ceaikovski după basmul scriitorului E.T.A. Hoffmann. Ceaikovski a început lucrul asupra baletului în ianuarie 1892, iar în luna martie a aceluiaşi an l-a şi finalizat, fiind mânat de un val de inspiraţie. Astfel, a fost creată o adevărată capodoperă a muzicii clasice. Criticii susţin că specificul inovator al baletului constă în aranjamentul simfonic al muzicii care însoţeşte perfect acţiunea scenică. „Spărgătorul de nuci” s-a bucurat de un mare succes în toată lumea, fiind montat de nenumărate ori. Povestea se desfăşoară într-un mic orăşel din Germania, în casa domnului Stahlbaum unde domneşte atmosfera de sărbătoare din ajunul Crăciunului. Totul capătă o altă turnură atunci când copiii casei primesc în dar de la unchiul Drosselmeyer o jucărie nostimă şi anume, un spărgător de nuci. Spectacolul va avea loc pe 29 şi 30 decembrie, iar preţul biletelor este cuprins între 80 şi 110 lei.

Tot la Teatrul Naţional de Operă şi Balet va avea loc cea mai rafinată şi elegantă atmosferă a anului  - Gala de Revelion 2016. Organizatorii promit o seară extraordinară cu intepretarea celor mai frumoase arii şi ansambluri din opere celebre. Evenimentul va avea loc pe 27 decembrie, de la ora 18:00. 

Ultimele concerte ale anului

Pe 28 decembrie Chişinău Youth String Orchestra va susţine un concert de zile mari  care îmbină vechile colinde româneşti şi compoziţiile în stil rococo ale fiilor lui Johann Sebastian Bach. Compozitorii Bela Bartok si Sigismund Todută, prin fascinaţia lor pentru colindele romaneşti, au încercat să aducă un suflu inedit acestora combinându-le cu limbajul muzicii clasice pentru pian. Chişinău Youth String Orchestra reuneşte cei mai buni tineri cordari din ţară şi are menirea de a prezenta publicului cele mai reprezentative lucrări ale muzicii de cameră. Concertul se va ţine la Sala cu Orgă, de la ora 19:00, iar preţul biletelor este cuprins între 50 şi 60 de lei. Tot la Sala cu Orgă va avea loc ultimul concert al anului oferit de Concertino-band, UniVox, Ilian  Gârneţ şi Ştefan  Negură, începând cu ora 17:00. Biletele costă între 150 şi 200 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite