În premieră în Republica Moldova vor fi efectuate operaţii cardiovasculare de maximă precizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angiograful din noua secţie de chirurgie endovasculară de la Spitalul Clinic Republican FOTO Andrei Rizescu
Angiograful din noua secţie de chirurgie endovasculară de la Spitalul Clinic Republican FOTO Andrei Rizescu

Angiograful din noua secţie de Chirurgie endovasculară de la Spitalul Clinic Republican permite tratarea multor boli şi intervenţiile în interiorul vaselor sanguine mai mici de doi milimetri

Pacienţii care suferă de diabet, au probleme cu circulaţia sanguină, afecţiuni cardiovasculare, fibromiom uterin, cancer sau diverse hemoragii pot fi operaţi în noua secţie de Chirurgie endovasculară deschisă ieri la etajul trei al Spitalului Clinic Republican.

Aparatul modern denumit Siemens Artis Zeego afişează tridimensional, în timp real, artera sau vena pe care lucrează chirurgii. Acest lucru permite tratarea pacienţilor cu boli severe pentru care operaţiile clasice sunt contraindicate. În plus, toate imaginile „filmate“ de angiograf sunt analizate rapid de personalul medical aflat în camera alăturată sălii de operaţie şi pot fi trimise electronic în celelalte secţii ale spitalului.

PRIMUL PACIENT ARE DOAR 9 LUNI

Chiar dacă directorii Spitalului Clinic Republican se laudă că operaţiile desfăşurate cu noul angiograf au fost programate începând din luna decembrie, primul pacient a fost deja tratat cu succes. „Am avut un băieţel de 9 luni, cu viciu cardiac. I-am dilatat vasele sanguine cu catetere speciale pentru bebeluşi. Procedura a durat cam o oră. La adulţi, o intervenţie similară durează cel mult 20 de minute“, povesteşte Ana Ivanov, asistenta-şefă din noua secţie.
„Pentru anul viitor, am preconizat 900 de intervenţii de diagnosticare şi 500 de operaţii pentru piciorul diabetic, vicii cardiace congenitale, valvuloplastii şi angiograme ale ficatului sau rinichilor, necesare în pregătirea pacientului pentru operaţiile de transplant. Înainte, se făceau maxim 100 de operaţii endovasculare. Acum, vor fi de 14 ori mai multe“, afirmă medicul radiolog Vladimir Gura.

DOTĂRI DINTR-UN ÎMPRUMUT

Potrivit directorului Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, o intervenţie la acest angiograf ar costa între 10.000 şi 40.000 de lei pentru pacienţii fără poliţă medicală. Aparatul a fost achiziţionat cu 1.664.300 de euro, dintr-un împrumut oferit de guvernul Austriei. De asemenea, pentru amenajarea noii secţii au fost cheltuite 2,5 milioane de lei, banii provenind din contul Spitalului Clinic Republican şi din fondul de rezervă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.
„Dacă până de curând era nevoie de anestezie generală pentru asemenea operaţii, de-acum pacientul va fi anesteziat doar în locul unde chirurgul introduce cateterul în vasul sanguin. Fiindcă plăgile rezultate de pe urma intervenţiei nu trebuie suturate, perioada postoperatorie e de cel mult trei zile“, spune ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.
„Cu vechile aparate puteam să facem cel mult nişte investigaţii endovasculare. Acum putem opera chiar şi în interiorul vaselor sanguine cu diametrul mai mic de 2 milimetri. Numai în cazul piciorulului diabetic, anual, peste 1.000 de persoane au nevoie de intervenţii endovasculare curative. Avem trei chirurgi şi trei medici radiologi în secţie, care au fost instruiţi în Austria şi la Moscova să lucreze cu acest angiograf“, menţionează Eduard Bernaz, şeful secţiei de Chirurgie endovasculară proaspăt inaugurate.

“Numai în piciorul diabetic, anual, peste 1.000 de persoane au nevoie de intervenţii endovasculare. Eduard Bernaz şef de secţie La adulţi, o operaţie pentru tratarea viciului cardiac durează cel mult 20 de minute. Ana Ivanov, asistentă medical

1.400 DE INTERVENŢII PE AN
Specialiştii din noua secţie de Chirurgie endovasculară de la Spitalul Republican estimează că pe parcursul anului viitor vor face 1.400 de diagnosticări şi operaţii. Tot aici vor fi trataţi şi pacienţii de la Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco“. din Capitală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite