În 2019, în Moldova аu fost confirmate 742 de cazuri noi cu HIV

În 2019, în Moldova аu fost confirmate 742 de cazuri noi cu HIV

În primele zece luni ale anului curent, аu fost confirmate 742 de cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de est. Infecţia afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală. Datele sunt prezentate de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în contextul marcării pe 1 decmbrie a Zilei mondiale de combatere SIDA, transmite IPN.

La data de 1 ianuarie 2018 erau înregistrate 12 734 de cazuri de infecţie cu HIV. Guvernul şi-a asumat controlul asupra acestei epidemii prin realizarea Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020.

În ţară se implementează servicii inovative de testarea rapidă pe bază de sânge capilar. Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecţiilor oportuniste şi co-infecţiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, precum şi prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, se acordă conform protocoalelor naţionale, elaborate în baza ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi  Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/ SIDA (UNAIDS).

Peste 35 de mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecţie beneficiază de servicii de prevenire, cu sprijinul resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă Împotriva SIDA. În ultimii doi ani, au fost finanţate patru proiecte de reducere a riscurilor în rândul populaţiei cheie.

Ziua Mondială de combatere SIDA este marcată anual la 1 decembrie, în semn de solidaritate faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. În Republica Moldova, cu această ocazie vor avea loc mai multe activităţi de sensibilizare şi informare, cu sloganul: „E în puterea ta!”, în cadrul campaniei sociale „E în puterea ta să opreşti epidemia HIV!”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: