70% dintre moldoveni consideră că reformele din ţară nu sunt eficiente

70% dintre moldoveni consideră că reformele din ţară nu sunt eficiente

FOTO privesc.eu

Peste 70% dintre cetăţenii moldoveni consideră că reformele din Republica Moldova nu sunt eficiente şi doar 26% le apreciază pozitiv. Jumătate dintre respondenţi consideră că reformele pot contribui la dezvoltarea democraţiei într-o măsură mică sau deloc şi puţin peste 30% susţin contrariul. Datele se conţin într-un sondaj de opinie prezentat astăzi, 11 iulie, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

80% dintre respondenţi apreciază negativ schimbările care s-au produs în sistemul de pensii, 78% - în soluţionarea conflictului transnistrean, 76% - în sistemul bancar, 72% – în sfera economică, 72% – în reformarea sistemului justiţiei, 71% – în domeniul politicii interne, 67% – în combaterea corupţiei. Cele mai palpabile schimbări au fost sesizate în activitatea autorităţilor publice locale – 41%, în domeniul culturii – 38%, ştiinţei – 36% educaţiei şi politicii externe – câte 29%. 

Patru din zece respondenţi consideră că Guvernul, condus de Pavel Filip, este în stare să schimbe lucrurile spre bine, mai mulţi – 52% dintre cei intervievaţi, sunt sceptici în această privinţă, iar 7% nu s-au putut pronunţa la subiect. Fiecare a şasea persoană intervievată consideră că recenta reformă a Guvernului (optimizarea ministerelor şi a agenţiilor de stat) ar putea conduce la crearea unui mediu de afaceri mai prietenos, circa o treime au o părere opusă, iar 46% au răspuns că reforma dată doar parţial va contribui la formarea unui mediu propice pentru întreprinzători.

Doar 5% la sută dintre respondenţi consideră că situaţia social-politică din Republica Moldova în ultimii 2-3 ani s-a îmbunătăţit, mai mult de 77% sunt de părerea că ea s-a înrăutăţit. Fiecare a cincea persoană chestionată a menţionat că situaţia social-politică din Republica Moldova în ultimul timp s-a înrăutăţit din cauza nevalidării rezultatelor alegerilor locale noi în municipiul Chişinău, 17% au motivat prin impactul dezastruos al reformelor desfăşurate în Republica Moldova, 15% - corupţia în sistemul politic actual.

Una din trei persoane chestionate este de părerea că alegerile locale noi din 20 mai, anul curent, au fost libere şi corecte, iar 37 la sută din cei chestionaţi consideră că acţiunile de protest, desfăşurate actualmente la Chişinău, pot influenţa deciziile clasei politice din Moldova. Problemele care alarmează cel mai mult populaţia sunt sărăcia, lipsa banilor, nivelul scăzut de trai, corupţia funcţionarilor, preţurile înalte la produse alimentare şi servicii comunale.

Dacă ar avea loc un referendum în care ar trebui să aleagă între integrarea în Uniunea Europeană şi cea Eurasiatică, 39% dintre respondenţi ar alege UE şi 40% Uniunea Economică Eurasiatică, 7% nu ar participa la vot, iar 14% dintre cetăţeni n-au fost în stare să se exprime opţiunea.

Sondajul a fost efectuat în 81 de localităţi (exceptând regiunea transnistreană), în perioada 26 iunie-7 iulie, pe un eşantion de 1195 de respondenţi şi are o marjă de eroare de +/- 3%.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: