600 de dolari pentru un permis de conducere. Atât i s-a cerut mită unui cetăţean din Yemen care studia în Republica Moldova

Un cetăţean din Yemen, fost student la drept în Moldova, acuză funcţionarii de la noi că i-ar fi cerut mită pentru un document. Marwan Hayel susţine că angajaţii Direcţiei de calificare a conducătorilor auto profită de naivitatea străinilor pentru a le lua bani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Problemele lui Marwan Hayel au început încă în 2002, pe când era student la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. După ce a susţinut examenul de şoferie la Chişinău, bărbatul a primit un permis de conducere temporar, pe care așa și nu a reușit să-l transforme în unul permanent.

„Peste o lună, când m-am adresat la Direcţie, un ofiţer de poliţie mi-a spus că nimeni n-o să-mi dea permisul din plastic dacă nu plătesc 600 de dolari". Hayel a refuzat să dea mită, iar peste o vreme a plecat în România, unde s-a căsătorit. Doi ani mai târziu, aflându-se într-o vizită la Chişinău, yemenitul a apelat din nou la Direcţie, cu aceeași solicitare. L-a întâlnit pe acelaşi funcţionar, care i-ar fi cerut din nou şpagă.

Atunci Hayel a apelat la un intermediar, un jurist, care, contra unei sume de bani, l-a ajutat să obţină permisul de conducere permanent. „Odată revenit în România, am vrut să-mi schimb permisul moldovenesc pe unul românesc, dar am fost informat că documentul este fals", povesteşte păgubitul.

„LA NOI NU SE IA MITĂ!"

Solicitat de „Adevărul", Ilie Bricicaru, şef adjunct al Direcţiei de calificare a conducătorilor auto, a declarat că exclude posibilitatea ca vreun angajat al direcţiei să ceară mită. „Procedura de obţinere a permisului este foarte simplă şi nu cred că ar fi posibilă mituirea. Nu am avut niciodată astfel de cazuri ", a dat asigurări funcționarul.

El susţine că, în momentul primirii permisului de plastic, cetăţeanul yemenit nu ar fi prezentat dovada aflării sale legale în ţara noastră, fapt negat de Marwan Hayel." Dacă e aşa cum spun ei, reiese că şi permisul temporar mi-a fost eliberat ilegal", a spus Hayel. „Cred că cel care a făcut documentarea a comis o gafă când i-a acordat permisul temporar fără prezentarea unui act care să dovedească legalitatea aflării yemenitului în Republica Moldova", a spus în replică Bricicaru.

CCCEC, fără dovezi

Marwan Hayel s-a adresat și la Centrul Anticorupţie, căutând dreptate. „CCCEC nu a putut identifica angajatul Direcţiei de calificare a conducătorilor auto care ar fi estorcat mită pentru eliberarea permisului de conducere permanent", a fost răspunsul instituţiei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările