5% din populaţia Republicii Moldova se confruntă cu o dizabilitate

5% din populaţia Republicii
Moldova se confruntă cu o dizabilitate

FOTO Arhivă

Numărul persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova este de 182.000, dintre care 11.700 sunt copii cu vârsta de până la 17 ani. Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,1% din populaţia ţării, iar copiii cu dizabilităţi constituie 1,7% din numărul de copii. Datele sunt prezentate de către Biroul National de Statistică, în preajma zilei de 3 decembrie, când este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit BNS, ponderea bărbaţilor în structura persoanelor cu dizabilităţi constituie 52,5%. Din totalul persoanelor cu dizabilităţi, peste 181 mii persoane sunt la evidenta organelor asigurării sociale de stat, iar 0,9 mii sunt la în evidenta organelor de forţă. Din cei aflaţi la evidenţa organelor de asigurări sociale, pensionarii cu dizabilitate reprezintă 75%, iar beneficiarii de alocaţii sunt 25%.
 
Fiecare al zecelea pensionar are dizabilitate severă. 62% din numărul persoanelor cu dizabilităţi sunt din mediul rural.
 
Copiii sunt recunoscuţi cu dizabilitate preponderant din cauza malformaţiilor congenitale, a tulburărilor mentale şi de comportament, iar în cazul persoanelor adulte – din cauza tumorilor, bolilor aparatului circulator, ale sistemului nervos. Dizabilitatea la maturitate survine în mare parte după vârsta de 30 ani.
 
La sfârşitul anului 2016, la evidenţa organelor de asistenta socială se aflau 0,5 mii de copii râmaşi fără îngrijire părintească cu dizabilităţi. 72% dintre aceştia erau din mediul rural.
 
citeste totul despre: