REVISTA PRESEI Municipalitatea din Bălți este în criză de grădinițe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădinițele devin neîncăpătoare pentru picii bălțeni
Grădinițele devin neîncăpătoare pentru picii bălțeni

Numeroși părinți cu copii mici din Bălți nu-și pot duce odraslele la grădinițe. Ștampilarea ouălor crează bătăi de cap producătorilor. Cărțile nu mai sunt la modă în Moldova.Acestea sunt principalele subiecte din presa naţională.

Părinții din Bălţi se confruntă cu o criză de locuri în grădiniţe. Din cauza numărului mare de cereri, aproape două mii de copii nu pot fi înscrişi în instituţiile preşcolare. La insistenţele părinţilor, autorităţile locale au decis să deschidă încă şase grupe, pentru 200 de copii, anunță publika.md. Acest lucru nu va rezolva, însă, problema.

Pentru a rezolva, însă, această problemă, oraşul mai are nevoie de câteva grădiniţe. Autorităţile spun că nu au bani pentru construcţia acestora.

Producătorii de ouă se plâng că vor avea pierderi de milioane din cauză că de la 1 ianuarie 2012, ouăle vor trebui ştampilate obligatoriu. Unii agenţi economici spun că implementarea noului sistem va duce la majorarea preţului la ouă până la dublare, iar alţii anunţă că vor vor fi nevoiţi să concedieze angajaţii care acum lucrează la sortarea ouălor. Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), spune că această cerinţă este una impusă de Uniunea Europeană şi nu poate fi neglijată, transmite Info-Prim Neo.

Pe de altă parte, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că producătorii vor fi obligaţi să marcheze ouăle, aşa cum prevede legea. „Este hotărâre de Guvern, care a fost de două ori prelungită, nici nu poate fi vorba ca de la Anul Nou ei să nu marcheze ouăle. Utilajul este ieftin, 3000-4000 mii de euro, iar acele scumpe sunt pentru întreprinderi foarte mari. Noi nu vom accepta ca să nu fie marcate ouăle începând cu noul an", a declarat ministrul.

Cititul dispare treptat dintre pasiunilor moldovenilor. Aşa rezultă din datele Barometrului Opiniei Publice, elaborat de Institutul de Politici Publice.

Potrivit celui mai recent studiu, peste o jumătate din populaţia Moldovei nu a ţinut în mână o carte în ultimele trei luni.

Publika.md anunță că doar nouă moldoveni din 100 citesc în fiecare zi, arată datele Barometrului Opiniei Publice din luna mai 2011.Un pic mai bine stau, la acest capitol, locuitorii municipiului Chişinău. 15 la sută dintre aceştia citesc zilnic. Cu toate acestea, 36 de procente dintre locuitorii Capitalei nu au citit deloc în ultimele trei luni.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite