Republica Moldova alunecă spre un stat de tip mafiot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova ar putea ajunge pe mâna grupărilor mafiote, avertizează experţii
Moldova ar putea ajunge pe mâna grupărilor mafiote, avertizează experţii

Atacurile raider împotriva mai multor bănci au transformat într-o farsă toate eforturile de reformă în justiţie şi economie, dar și aspiraţiile europene ale ţării. Economiştii de la Expert-Grup susţin că în spatele „poveştii de succes est-europene" a reapărut vechea realitate, brutală, a vieţii social-politice din anii '90.

Fără reforma justiţiei, modernizarea economică şi socială, dar şi integrarea în Uniunea Europeană nu sunt altceva decât iluzii, susţin economiştii de la Centrul Expert-Grup în noul număr al publicaţiei „Realitatea Economică".

Valeriu Prohniţchi, director executiv al Expert-Grup, constată că ultimele evenimente din ţară şi, în special, atacurile raider asupa acţionarilor mai multor bănci din Moldova, „au transformat într-o farsă toate eforturile de reformă în justiţie şi economie şi aspiraţiile europene ale ţării". În opinia expertului, ţara practic s-a întors în perioada anilor 90, iar în spatele „poveştii de succes est-europene" a reapărut vechea realitate, brutală, a vieţii politice şi economice.

„Într-o ţară în care dreptul de proprietate asupra întreprinderilor mijlocii şi mari (dacă acestea nu sunt «din curtea domnească») nu este protejat, la ce ar trebui să se mai aştepte cetăţeanul de rând?", se întreabă Valeriu Prohniţchi.

Economistul susţine că, din cauza paraliziei instituţionale şi politice, însoţită de interesele speciale ale celor care jefuiesc economia moldovenească, „coaliţia de guvernare este, în mod clar, la un pas de colaps". „Această situaţie nu prevesteşte nimic bun pentru încrederea populaţiei în instituţiile publice şi poate duce la apariţia unui sistem mafiot «cu acte în regulă»", crede Prohniţchi.

Avem câteva bănci cu probleme

În acelaşi timp, economistul Adrian Lupuşor spune că în pofida atacurilor raider, stabilitatea sistemului bancar nu a fost afectată, iar băncile dispun de un volum mare de lichidităţi. „Problema băncilor nu constă în faptul că nu ar avea bani, ci în reticenţa acestora de a acorda credite", a precizat Lupuşor. Totodată, el a precizat că totuşi există câteva bănci cu dificultăţi, care încă se confruntă cu problema calităţii portofoliilor şi care „sunt atent supravegheate de Banca Naţională a Moldovei" .

Experţii se arată îngrijoraţi şi de faptul că economia continuă să fie bazată pe consum, iar avansarea nu e însoţită de creşterea numărului locurilor de muncă. Totodată, se atestă o scădere a competitivităţii unor sectoare ale economiei, în special, la serviciile de tranport, în faţa concurenţilor străini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite