Zi de doliu naţional în Moldova. Drapelele de stat, coborâte în bernă în memoria victimelor deportărilor staliniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drapelul de Stat de pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost coborât în bernă, iar Drapelele de Stat din faţa instituţiei au fost legate cu panglică de doliu în amintirea celor care au avut de suferit de pe urma celui de-al doilea val de deportări din 1949, informează serviciul de presă al Legislativului.

Astăzi, pe întreg teritoriul ţării, este declarată zi de doliu naţional şi sunt comemorate victimele deportărilor staliniste. 

În toate localităţile din ţară, drapelele vor fi coborâte în bernă, va fi păstrat un moment de reculegere şi vor fi organizate depuneri de flori în memoria victimelor deportărilor staliniste.

În total, au existat trei valuri de deportări în masă, când oamenii erau încărcaţi în trenuri şi duşi spre Siberia şi Kazahstan. Operaţiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Cel de-al doilea val de deportări în masă a avut loc pe 6-7 iulie 1949, iar al treilea - 31 martie - 1 aprilie 1951. Nu se cunoaşte cifra exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, istoricii estimând cifra de câteva sute de mii de persoane deportate.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc peste opt mii de deportaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite