WikiLeaks: România urmărea includerea în formatul 5+2 al negocierilor pe tema Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DEZVĂLUIRE. Potrivit unui mesaj diplomatic emis de Condoleezza Rice, Uniunea Europeană trebuie să transforme Republica Moldova într-o opţiune atrăgătoare pentru regiunea separatistă din stânga Nistrului

În mesajul diplomatic american din 27 octombrie 2008, dezvăluit recent de WikiLeaks și citat de Mediafax, România și-a exprimat dorința de includerii în formatul 5+2 al negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean. Aceeași sursă specifică faptul că participarea României urma să fie reprezentată de Uniunea Europeană.

Mesajul diplomatic a fost trimis de secretarul de Stat american din acel timp, Condoleezza Rice, la sediile ambasadelor americane din Chişinău, Copenhaga, Helsinki, Kabul, Kiev, Moscova, Oslo, Reykjavik, Riga, Stockholm, Tallinn, Tbilisi, Vilnius şi la reprezentanţa americană de la sediul NATO.

Oficialul american a înaintat acest mesaj diplomatic confidențial în urma unei reuniuni din 2 octombrie 2008 a reprezentanților din nouă state membre ale Parteneriatului Extins pentru Nordul Europei (Expanded Partnership in Northern Europe - E-PINE), care s-a concentrat pe situația din Georgia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Irak și Afganistan.

„Pilvi-Sisko Vierros (director politic în cadrul Ministerului finlandez de Externe) a început discuţia despre Republica Moldova spunând că obiectivul principal al OSCE îl reprezintă negocierile oficiale în formatul 5+2. România ar dori să fie integrată în acest format, dar participarea sa ar fi reprezentată de Uniunea Europeană", preciza mesajul diplomatic american.

„Influenţa Rusiei în Transnistria este în creştere şi se încearcă relansarea planului de federalizare din 2003. Dan Fried a declarat că Republica Moldova nu ar trebui să se simtă obligată să adopte un plan care ar avea efecte negative asupra ţării, reiterând susţinerea SUA pentru negocierile în formatul 5+2. Constituţia Republicii Moldova garantează neutralitatea, astfel că nu este nevoie ca Statele Unite să mai garanteze acest lucru. Dacă Moldova doreşte acest lucru, este alegerea lor; neutralitatea nu constituie un impediment pentru cooperarea bileterală", exprima Condoleezza Rice în același mesaj diplomatic.

„Bjorn Lyrvall (director-general în cadrul Ministerului suedez de Externe) a declarat că Uniunea Europeană trebuie să transforme Republica Moldova într-o opţiune atrăgătoare pentru Transnistria, în acest sens UE putând recurge la un acord extins şi la măsuri de consolidare a încrederii. Zygimantas Pavilionis (director politic în cadrul Ministerului lituanian de Externe) a apreciat că Republica Moldova este un succes parţial, fiind momentul ca Uniunea Europeană să treacă la lucruri serioase şi să îşi completeze mandatul, prelungind şi dezvoltând Misiunea de Asistenţă la frontieră (EUBAM). În plus, Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să aplice o misiune civilă" în Republica Moldova, adăuga mesajul semnat de secretarul de Stat american și citat de WikiLeaks.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite