Votarea limbii române în Constituţie se amână. Andrian Candu: E un subiect care divizează societatea. 65% din populaţie consideră că limba e moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că astăzi nu este momentul să punem la vot schimbarea articolului 13 din Constituţie, care presupune introducerea limbii române ca limbă de stat în Legea Supremă, în locul celei moldoveneşti.

„Trebuie să înţelegeţi că, deşi în PD există multe persoane care consideră că limba noastră este română şi eu personal am zis-o, şi preşedintele partidului, şi preşedintele de onoare, Diacov. Dar, în acelaşi timp, există foarte mulţi cetăţeni în această ţară şi n-am să greşesc dacă spun că peste 65% din populaţia ţării consideră că limba este moldovenească”, a declarat Andrian Candu într-un interviu pentru Adevărul.

Din punctul său de vedere, este un adevăr ştiinţific că limba este română, însă „pentru majoritatea cetăţenilor din această ţară există o percepţie diferită în privinţa limbii”.

Speakerul susţine că inclusiv în Partidul Democrat „sunt oameni care consideră că e limba moldovenească”. 

„Şi nu doar în partid, chiar şi în fracţiunea parlamentară. Nu avem nici posibilitatea la ora actuală să intrăm în dezbateri ample pe acest subiect, fiindcă nu facem altceva decât ajungem la un subiect care divizează societatea şi crează confruntare şi dispută în partid, fracţiune şi societate. Nu cred că astăzi este momentul să punem la vot schimbarea articolului 13, deoarece va fi un eşec, pe care eu nu vrea să mi-l asum aşa cum şi l-au asumat liberal democraţii sau liberalii în privinţa modificării Constituţiei privind integrarea europeană”, a conchis şeful Legislativului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite