Votanţii speră să aibă influenţă asupra listei PDM pentru alegerile parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Partidului Democrat au rămas în fruntea preferinţelor celor care au participat la alegerile primare organizate azi. Cetăţenii veniţi la urne şi-au exprimat sprijinul pentru lideri democraţi precum: Igor Corman, Marian Lupu, Serghiu Curnic, Serghiu Pohusai sau Sergiu Sârbu.

Până la orele prânzului peste 50.000 de persoane au participat la alegerile primare organizate de PDM în Republica Moldova. Cei care au votat la sediul central al partidului din Chişinău ne-au declarat că văd aceste alegeri ca pe o modalitate prin care ei pot vota şi susţine un politician indiferent de poziţia acestuia în cadrul partidului. În opinia lui Gheorghe Jitariuc aceste iniţiative de consultare populară prin vot sunt “binevenite pentru toată lumea indiferent de partid sau orientare” cu condiţia ca ele să fie şi respectate. Unii dintre votanţii cu care am discutat şi-au exprimat scepticismul cu privire la finalizarea listelor partidului. “Dacă nu se vor regăsi politicieni aleşi de noi pe lista partidului atunci ne ducem la vot degeaba. Iniţiativa asta este bună pentru noi, dar mai bine ar fi să se şi realizeze votul nostru” a precizat Alla Chirpat.

Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova Sergiu Sârbu a declarat că rezultatele alegerilor primare vor reflecta direct lista PDM cu care partidul se va prezenta la alegerile parlamentare. Potrivit acestuia, rezultate alegerilor primare vor fi publice, iar Consiliului Politic Naţional al PDM va schimba lista de propuneri doar în cazurile de incompatibilitate sau ţinând cont de anumite criterii de obiectivitate, precum profesionalismul sau experienţa politică.

Votul uninominal, ţinta de viitor

Deputatul Sergiu Sârbu a menţionat că iniţiativa alegerilor primare şi-a atins scopul şi anume dorinţa majoră a cetăţenilor de a vota direct politicieni, subliniind că votul uninominal se afla pe lista de priorităţi a partidului. Acesta a susţinut că alegerile primare înseamnă enorm pentru Republica Moldova, adăugând că actualele secţii de vot fac faţă cu greu cerinţelor populaţiei.

Sârbu a ţinut să sublinieze că votul cetăţenilor nu a fost influenţat în nici un fel. “Nu au fost efectuate analize şi sondaje pentru a măsura ratingul politic al potenţialilor democraţi care au şansa să se regăsească pe lista finală şi nu au fost directive de la partid pentru a se influenţa membrii democraţi sau cetăţeni ai Republicii Moldova care intenţionează să participe la aceste alegeri” ne-a declarat Sergiu Sârbu.

Deputatul a mai precizat că partidul său susţine votul uninominal printr-o schimbare majoră a sistemului electoral în favoarea cetăţenilor. Acesta a adăugat ca astfel de inovaţii precum alegerile primare reprezintă un proces de reformare a clasei politice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite