Vot final, cu protestul opoziţiei, pentru modificările la sistemul de pensii din R. Moldova

Vot final, cu protestul opoziţiei, pentru modificările la sistemul de pensii din R. Moldova

Deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate au votat, în lectură finală, modificările la Legea privind sistemul public de pensii. Opoziţia, care critică majorarea vârstei de pensionare, a protestat, blocând tribuna centrală, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înainte de prezentarea raportului de către preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, care este şi autorul iniţiativei, opoziţia parlamentară a blocat tribuna. Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor şi cei din Partidul Şor au ieşit în faţă cu pancarte şi au scandat: „Ruşine!”. Vicepreşedintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că subiectul este prea important ca să fie dezbătut astăzi. Acesta a cerut ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi şi să fie supus consultărilor publice autentice. „Noi nu trebuie să transformăm Parlamentul într-o maşinărie de vot. Vă aducem aminte că în prima lectură aţi votat acest proiect noaptea, de aceea rugăm respectuos ca acest subiect să fie eliminat”, a declarat Vlad Batrîncea. În replică, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarată că demersul cu privire la excluderea proiectului de pe ordinea de zi deja a fost supus votului, însă propunerea nu a fost susţinută. Dan Perciun a prezentat raportul Comisiei de pe loc, pe fundalul scandărilor: „Ruşine!”. Pentru iniţiativa legislativă au votat 53 de deputaţi PAS. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va fi de 63 de ani. Pentru femei vârsta de pensionare va creşte treptat până la 63 de ani. La 1 ianuarie 2022 va fi de 59 de ani şi 6 luni, majorându-se cu 6 luni în fiecare an, până în 2028. Dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung îl au persoanele care au stagiul contributiv de cotizare decât cel prevăzut în lege – cu cinci ani pentru bărbaţi şi trei ani pentru femei. O altă reglementare se referă la revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie. De asemenea, este prevăzut şi un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creşterea economică reală pentru anul precedent, care la fel va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările