Voronin, îmbrăţişat de cei care i-au spus „Nu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea participării comuniştilor la o coaliţie de guvernare a apărut chiar înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Analistul Vladimir Socor (fost consilier al lui Vladimir Voronin) a lansat această idee pe 21 noiembrie la masa rotundă „Alegerile parlamentare din 30 noiembrie şi perspectivele europene ale Republicii Moldova”.

Ieri seară, PLDM şi PD au început discuţiile cu PCRM. Înainte de alegerile parlamentare, Socor consideră că Rusia ar fi interesată de o coaliţie în Parlament dintre Partidul Comuniştilor, socialiştii lui Igor Dodon şi formaţiunea lui Renato Usatîi. Analistul se declara convins că PCRM nu este aliatul Moscovei în Moldova. Socor mai aprecia că, dacă va fi inevitabilă coalizarea unora dintre partidele pro-europene cu Partidul Comuniştilor, UE oricum va susţine Republica Moldova, deoarece UE a conlucrat anterior şi cu guvernarea comunistă. Vă propunem să vedem cum au evoluat declaraţiile liderilor celor trei partide parlamentare pro-europene şi ale celor comunişti cu privire la posibilele coaliţii din noul Legislativ.

Înainte de alegeri

Cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Partidul Liberal a solicitat colegilor săi un răspuns ferm - „Da” sau „Nu” - la întrebarea dacă PLDM sau PD va face coaliţie în viitorul Parlament cu PCRM. „Partidul Liberal Democrat (PLDM) se va implica în viitorul european al Republicii Moldova şi după alegerile din 30 noiembrie, muncind alături cu partidele care susţin cu sinceritate această iniţiativă”, a declarat liderul liberal-democrat, Vlad Filat, într-un brefing de presă. Comuniştii ţin de domeniul trecutului, a mai spus Vlad Filat. „Aşa cum am demonstrat şi anterior, prin fapte concrete, vom asigura după alegeri parcursul european al ţării şi vom face coaliţie cu partide proeuropene, nu cu PCRM”, a răspuns liderul democraţilor Marian Lupu.

1 decembrie 2014

A doua zi după alegerile parlamentare, liderul comunist Vladimir Voronin a anunţat că partidul său nu are intenţia să declanşeze proteste faţă de rezultatul alegerilor parlamentare, dar nici nu intenţionează să se coalizeze cu vreun partid pentru guvernare.

De cealaltă parte, după ce s-au pronunţat asupra rezultatelor scrutinului parlamentar, liderii PLDM, PD şi PL au dat asigurări că vor forma împreună coaliţia majoritară. „Este extrem de important ca în perioada imediat următoare partidele proeuropene să dea un răspuns clar societăţii la nivel de angajament ferm. Că vor oferi ţării o majoritate europeană clară, cu un guvern responsabil […] PLDM va face coaliţie cu PDM şi PL. Am început să discutăm”, a declarat Vlad Filat. Marian Lupu a spus că PD va susţine guvernarea pro-europeană. „Acum este important să rămânem uniţi pentru viitorul european. Acum trebuie să învăţăm din greşelile politice”.

4 decembrie

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au convenit asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Decizia a fost luată în urma unei întrevederi care a avut loc între preşedinţii celor trei formaţiuni. Au fost create grupurile de experţi ale celor trei partide pentru elaborarea programului de guvernare.

A doua zi, pe 5 decembrie, a avut loc prima şedinţă a grupurilor de negociatori din partea PLDM, PDM şi PL, dar care nu s-a soldat cu niciun rezultat. În aceeaşi zi, în ziarul Timpul este publicat un interviu cu liderul PLDM, Vlad Filat, care dădea asigurări că noua coaliţie de guvernare va fi constituită în scurt timp şi că partidele pro-europene vor trebui să dea dovadă de unitate şi în alegerile locale din 2015, pentru a ţine piept presiunilor venite de la Kremlin.

10 decembrie

Are loc o nouă rundă de discuţii. Părţile au discutat proiectul de Acord al coaliţiei şi au convenit să continue elaborarea propunerilor privind domeniile şi direcţiile prioritare de politici ce urmează a fi incluse în Programul de guvernare. Alte detalii nu sunt făcute publice. Iar trei zile mai târziu, Partidul Liberal solicită implicarea mediatorilor UE şi SUA, a presei şi reprezentanţilor societăţii civile în procesul de negocieri pentru formarea alianţei de guvernare.

14 decembrie

La două săptămâni de la alegeri, comuniştii s-au reunit într-o plenară a Comitetului Central şi au anunţat că examinează posibilitatea de colaborare cu partidele pro-europene care au intrat în Parlament, însă exclude orice alianţă cu acestea. Voronin a anunţat că vor fi demarate consultări cu partidele pro-europene, însă scopul acestor consultări nu va fi formarea unei alianţe de guvernare.

15 decembrie

Liderul PL, Mihai Ghimpu, declară într-un interviu pentru Timpul că liberalii nu vor accepta „să fie a şaptea roată la căruţă”. „PL propune practica europeană, care prevede partajarea pe verticală. Adică, partidul care a acumulat cele mai multe sufragii, în cazul nostru PLDM, propune formarea majorităţii parlamentare şi un model de guvernare, după care alcătuim programul comun, care nu poate prevedea altceva decât îndeplinirea Acordului de Asociere. […] Şi dacă vom alege modelul european, atunci PLDM va alege primul şi una dintre cele trei instituţii principale în stat: preşedinţia, parlamentul sau guvernul. Următoarea funcţie o va alege PD, iar nouă ne va reveni funcţia care rămâne. Ulterior, în aceeaşi ordine, fiecare partid îşi va alege pe rând câte o instituţie, minister”, a menţionat Ghimpu.

17 decembrie

Voronin a anunţat că îşi doreşte un al treilea mandat de preşedinte al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii „Cestno govorea”, de la postul de televiziune „Realitatea TV”. Totodată, Voronin se vede ca fiind preşedintele perfect, susţinând că oamenii au încredere în el. Voronin a reiterat intenţia de a colabora cu partidele pro-europene în schimbul unor funcţii şi a făcut apel la autorităţile europene pentru a-i determina pe cei din coaliţie să-şi împartă fotoliile cu opoziţia. 

Ideea implicării comuniştilor în noua guvernare de la Chişinău a fost susţinută şi de analistul Arcadie Barbăroşie, care a afirmat că „participarea PCRM la guvernare ar mai nivela găurile şi baricadele din societate, ar mai reduce din aceste scindări”. „Controlezi mult mai efectiv guvernarea dacă eşti la guvernare, decât dacă eşti în opoziţie”, a spus Arcadie Barbăroşie.

18 decembrie

Liderul PLDM, Vlad Filat, declară că partidele pro-europene ar trebui să poarte un dialog „serios şi responsabil” şi cu Partidul Comuniştilor. În opinia lui, în acest mod s-ar putea asigura „unitatea societăţii”. Totodată, Filat a recunoscut că negocierile cu Partidul Democrat şi Partidul Liberal sunt dificile. Acelaşi lucru îl afirmă şi Marian Lupu. „Acest dialog trebuie să atragă în cadrul lui şi PCRM, trebuie să înceapă cât de curând posibil, în una dintre următoarele zile”.

24 decembrie - pretenţiile comuniştilor

Pretenţiile comuniştilor au fost sintetizate de Voronin în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune: „Audiovizualul, Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală, o comisie specială în cadrul SIS, un vicepreşedinte al Parlamentului. De ce noi acum să nu fim în opoziţie, dar din opoziţie să monitorizăm activitatea guvernării?”.

Prima şedinţă a Parlamentului

Pe 23 decembrie, preşedintele Nicolae Timofti a stabilit, împreună cu liderii partidelor parlamentare, ca prima şedinţă a Legislativului să aibă loc pe 29 decembrie. După şedinţă, Vlad Filat a dat asigurări că PLDM este în proces de negocieri cu Partidul Democrat şi Partidul Liberal. „Nu suntem în negocieri cu Partidul Comuniştilor”. Filat a mai spus că doreşte o guvernare pro-europeană şi că ea ar putea fi creată spre jumătatea lunii viitoare. Filat a spus că pentru formarea noii majorităţii parlamentare ar fi nevoie ca unii politicieni - pe care nu i-a numit - să mai renunţe la interesele partinice. După aceasta, negocierile au intrat în vacanţă.

12 ianuarie 2015

Pe 6 şi 8 ianuarie au avut loc alte două întâlniri dintre liderii PLDM, PD şi PL. Aceştia au recunoscut că trebuie să formeze o majoritate parlamentară cât mai curând, evitând să ofere alte detalii. Luni, 12 ianuarie, după o nouă rundă de negocieri liderii PLDM şi PD au anunţat că vor demara discuţii cu comuniştii.

„Trebuie să găsim un compromis, continuăm discuţiile, dupa 40 de zile în acest format nu am înregistrat progrese. Negocieri cu PCRM, eu cred ca vor fi într-o perioadă foarte scurtă de timp, nu vom negocia separat”, a spus Lupu. 

Liderul PLDM Vlad Filat a afirmat că nu vor fi negocieri doar cu comuniştii, ci un dialog la care vor fi invitaţi să ia parte şi PCRM, şi PL. „Vom continua să muncim, timp avem foarte puţin, ţara are nevoie de guvern şi credem că ar trebui să dialogăm şi cu partidul comuniştilor. Este important ca în acest proces să participe toate forţele politice, considerăm că trebuie să identificăm şi o formulă pentru alegerea preşedintelui Moldova, 61 de mandate fiind necesare, trebuie să avem o înţelegere exactă în legătură cu ce se va întâmpla în 2016”.

13 ianuarie 2015

Reprezentanţii Partidului Liberal Democrat şi cei ai Partidului Democrat au purtat prima rundă de negocieri cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor la sediul Parlamentului de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite