Voronin, de la tribuna Parlamentului: Suntem gata să lucrăm la proiectul unei noi Constituţii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor este gata să lucreze cu ceilalţi deputaţi la proiectul unei noi Constituţii a Republicii Moldova. În centrul politicii noastre întotdeauna se va afla omul”, a declarat deputatul Vladimir Voronin, de la tribuna Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit lui, din momentul în care a fost declarată independenţa ţării au trecut 30 de ani, timp în care s-au schimbat multe. Au apărut noi fenomene, care nu puteau fi reflectate atunci în textul Constituţiei. În ultimii ani, Constituţia a fost transformată în „servitoarea puterii”. „Sub presiunea regimului corupt, mafiot, Curtea Constituţională” a introdus în textul ei mai mult de 22 de modificări, neavând nici un drept să facă în acest lucru. Fiecare din modificări a fost un act de violenţă săvârşit asupra regimului constituţional şi al statului.

„Dacă să apreciem situaţia din punct de vedere juridic, eu am fost ultimul preşedinte legitim al Republicii Moldova, deoarece la baza alegerii aşa numiţilor preşedinţi după 2009 se află hotărârea impusă de regimul oligarhic şi adoptată de cinci membri ai Curţii Constituţionale”, a declarat Vladimir Voronin.

Crearea unei adunări constituţionale, cu atragerea clasei politice, experţilor, va contribui la apropierea partidelor concurente şi la elaborare unei formule care să stea la baza unui contract social – Constituţia. Adoptarea unei noi legi fundamentale printr-un referendum naţional va fi o temelie pentru consolidarea societăţii. În opinia sa, acum deputaţii au posibilitatea de a introduce în Constituţie parametrii sociali de bază ai dezvoltării umane, garanţii clare inclusiv pentru locuitorii din regiunea transnistreană.

Vladimir Voronin a mai remarcat că, odată aleşi de cetăţeni, deputaţii sunt obligaţi să-i slujească. „După 12 ani de experimente inumane asupra oamenilor”, Moldova se află în faţa unei crize sociale, economice, demografice, ecologice. Chiar acum, încă un grup de cetăţeni care-şi pierd speranţa de a-şi găsi un loc de muncă aici traversează frontiera de stat pentru a pleca peste hotare, a notat fostul şef de stat, spunând că statul nu poate să-i deziluzioneze pe oameni.

Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor este gata să participe la elaborarea programelor menite să reanimeze producerea, industria, agricultura. Va vota proiect menite să elimine inechitatea socială şi diferenţierea socială. Este gata să lupte împreună împotriva catastrofei ecologice şi demografice, a mai spus Vladimir Voronin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite