Voronin: Greceanîi a luat un credit de peste 40 de milioane de lei de la BEM pe care nu l-a întors

Voronin: Greceanîi a luat un credit de peste 40 de milioane de lei de la BEM pe care nu l-a întors

FOTO colaj Adevărul

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, o acuză pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, că ar fi implicată în frauda bancară, soldată cu furtul a unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Potrivit fostului şef de stat, Greceanîi ar fi luat anterior un credit în sumă de peste 40 milioane de lei de la Banca de Economii (BEM) pe care nu l-a întors.

„Zinaida Greceanîi singură a luat un credit de la BEM de peste 40 de milioane de lei şi nu a întors niciun leu. Referitor la celelalte personaje, eu nu pot numi pe nimeni. Merge ancheta, pare că merge sau merge înapoi”, a spus Vladimir Voronin la emisiunea „Adevărul Live”.

Ex-preşedintele ţării a precizat că „miliardul nu l-au furat nici românii, nici ucrainenii, îi furat de moldoveni”. 

„Atât timp cât rămâne această guvernare, de ce ei vor să se menţină cu orice preţ la guvernare, nu o să afle nimeni despre miliard”, a continuat comunistul.

El s-a arătat surprins că Guvernul a apelat la compania americană Kroll pentru a identifica autorii fraudei bancare, dar şi destinaţia banilor.
 
„Avem CNA, o sumedenie de procurori care pot să investigheze şi noi am găsit o organizaţie tocmai în America, Kroll. Cine e Kroll? Iată noi aşteptăm toţi să vină Kroll să găsească banii, dar ăştia ce fac? pentru ce primesc salarii? De ce nu caută miliardul? Înseamnă că nu au acest scop, nu e pusă sarcina să găsească miliardul”, a spus Voronin.
 
Amintim că, în 2015, Ziarul Naţional a publicat o investigaţie în care se scria că Fabrica de Vin din Cojuşna, în consiliul de directori al căreia se afla soţul Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 de milioane de euro şi 500 de mii de dolari.
 

În 2010, fabrica a intrat în faliment. Iar un an mai târziu, în 2011, o companie privată, „Alsvit-print”, a răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, contractat de firmă de la BEM, în valoare de 40 de milioane de lei. Firma „Alsvit-print” oficial era fondată de o companie off-shore, „Handows Trading”. Există însă documente oficiale care demonstrează că beneficiar al acestei companii străine este Alexei Greceanîi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: