Vor fi sau nu alegeri anticipate? Ce spun analiştii politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

În timp ce unii formatori de opinie consideră că alegerile anticipate vor avea loc din motiv că forţele politice nu ar găsi un numitor comun pentru formarea unei majorităţi parlamentarii, alţii sunt aproape siguri că pe ultima sută de metri se va găsi un consens şi va fi numit un nou Guvern, transmite IPN.

Expertul „WatchDog” Valeriu Paşa consideră că vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Mai mult, expertul este de părere că acest scrutin anticipat chiar este necesar pentru că ceea ce s-a întâmplat pe 24 februarie nu pot fi numite alegeri. „Noi avem nevoie de alegeri normale şi acest lucru este cel mai important. Nu este important cine va câştiga, nu este important cine va fi la putere, dar este important ca acest Parlament să fie reprezentarea voinţei poporului la alegeri libere, democratice şi desfăşurate în baza unor canoane elementare”, a declarat Valeriu Paşa. În opinia lui, socialiştii şi blocul ACUM trebuie să se înţeleagă referitor la o colaborare de scurtă durată pentru a asigura condiţii bune pentru scrutin.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că nu este absolut sigur că vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Despre faptul că reprezentanţii Partidul Democrat practic nu ies în spaţiul public ca să se expună pe marginea situaţiei postelectorale create, comentatorul spune că PDM va ieşi în spaţiul public atunci când va avea ce spune. „Se pare că nu există o decizie, ea încă nu a fost luată în formă finală. Sper că, totuşi, va exista o alianţă pentru că alegerile anticipate nu vor duce la vreun rezultat. Din moment ce această decizie nu este definitivată, nu se pronunţă pentru că nu au ce spune”, a declarat Corneliu Ciurea în cadrul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, spune că niciodată o coaliţie „situativă” nu a oferit calitate pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta întotdeauna este un factor de destabilizare pentru că în cazul unei coaliţii „situative” fiecare proiect trebuie discutat aparte şi niciodată nu aduce vreun beneficiu. „Lumea experţilor şi juriştilor spune că dacă pe 9 iunie nu va fi investit noul Guvern, atunci vor avea loc alegeri anticipate. Acum nu avem despre ce discuta, există o hotărâre a Curţii Constituţionale”, a menţionat Fadei Nagacevschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite