Vocea Basarabiei în Parlamentul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac FOTO Dumitru Goncear
Eugen Tomac FOTO Dumitru Goncear

Candidatul Alianţei România Dreaptă Eugen Tomac a fost votat de peste 80% din alegătorii dintre Prut şi Nistru, devenind astfel reprezentatul lor în legislativul de la Bucureşti.

Şi democrat-liberalul Viorel Badea a fost reales în Senat, în urma redistribuirii voturilor.

Cu un scor total de 78% în Colegiul 2 Diaspora, fostul consilier al preşedintelui român Traian Băsescu şi-a câştigat din prima mandatul de deputat. „E important ca românii din Basarabia să aibă un reprezentant în Parlamentul de la Bucureşti. Pe lângă aspectele ce ţin de afinităţile comune, sunt şi alte subiecte pe care le pot promova în relaţia dintre Republica Moldova şi România şi nu numai“, declară Eugen Tomac.

Alesul promite mai multe facilităţi pentru basarabeni, indiferent dacă au sau nu cetăţenie română. De asemenea, el vrea să promoveze o lege ce ar permite statului român să-şi protejeze limba în afara graniţelor.

Principalul său adversar, Victor Alexeev, spune însă că învingătorul nu va putea face prea multe, deoarece va fi în opoziţie. „Am pierdut o bătălie, nu şi războiul“, afirmă candidatul USL, coaliţie care a câştigat alegerile din România, şi dă asigurări că noua guvernare va realiza o bună parte din programul său electoral.

Bilanţ după patru ani

În 2008, Tomac a pierdut în faza redistribuirilor, fotoliul de deputat revenindu-i lui Tudor Panţîru. „Orice basarabean trebuie să înţeleagă că soarta lui depinde de soarta României“, afirmă parlamentarul PSD. Se laudă că, în cei patru ani de mandat, a modificat radical Legea cetăţeniei, a instituit Ziua Naţională a românilor-victime ale masacrelor şi deportărilor sovietice. Un alt proiect, care nu a fost încă aprobat, ar urma să-i egaleze în drepturi pe veteranii armatei române din Republica Moldova cu cei din România.

Ales în 2008 senator pentru Diasporă, Viorel Badea a reuşit să-şi păstreze fotoliul, fiind votat de 21.700 de alegători, dintre care circa 9.000 din Republica Moldova. „Aţi dat încă o lecţie românilor de peste Prut ce înseamnă să fii preocupat de soarta ţării“, le mulţumeşte candidatul ARD basarabenilor.

Câştigul este reciproc

Cei doi democrat-liberali ar trebui să devină portavocea românilor dintre Prut şi Nistru la Bucureşti. „Este o formă concretă şi directă de participare a basarabenilor la viaţa politică românească, şansa lor de a fi auziţi, de a-şi afirma problemele, necazurile, necesităţile“, spune publicistul Vitalie Ciobanu.

În acelaşi timp, este o modalitate pentru ca România să aibă grijă de conaţionalii din afara graniţelor. „Să nu ne aşteptăm că aceşti politicieni vor începe furibund să se ocupe de problemele noastre. Trebuie să însă simtă mereu respiraţia noastră în ceafă, să-i bombardăm cu propuneri şi întrebări, să le cerem mai multe vizite în teritoriu“, adaugă editorialistul.

Şi România ar avea de câştigat prin prezenţa Moldovei la Palatul Parlamentului. Pe lângă braţele de muncă şi materia cenuşie disponibile, Basarabia poate fi şi un intermediar pentru interesele economice româneşti în spaţiul estic.

„Ştirbeşte din suveranitate“

Chiar dacă e vorba de o practică europeană, comentatorul politic Bogdan Ţîrdea crede că nu e normal ca Rusia, România sau Ucraina să desfăşoare campanii electorale în Republica Moldova. „Mecanismul dublei cetăţenii erodează suveranitatea ţărilor mici. Pentru Germania, nu este o problemă, pentru că e o naţiune consolidată. Pentru Moldova, în schimb, e o situaţie delicată.

Practic, ţara devine un protectorat al unor state. Transnistria este sub protectoratul Federaţiei Ruse, Republica Moldova - sub dirijarea externă a Uniunii Europene şi a României“, explică analistul.
El se arată deranjat şi de faptul că unii politicieni de la noi se implică în campaniile electorale din străinătate: „Se creează impresia că au anumite interese ascunse, ceea ce trezeşte semne de întrebare“.

Poartă spre UE

Pe de altă, liberalul Dorin Chirtoacă, cel care i-a susţinut pe Eugen Tomac şi Viorel Badea, este de părere că e bine să avem cât mai mulţi delegaţi în legislativele ţărilor UE şi în Parlamentul European. „Mai ales că vorbim de România, un stat european cu care avem aceeaşi limbă, cultură şi istorie. La un moment dat, am avut şi aceleaşi frontiere. Tindem să ajungem şi noi în UE, în special, prin intermediul României şi este firesc să avem reprezentanţi în Parlamentul de la Bucureşti“, punctează primarul din Chişinău.

Au demonstrat spirit civic

Românii din Republica Moldova au luat cu asalt, duminică, secţiile de votare. Potrivit datelor preliminare, în stânga Prutului au votat circa 14.500 de alegători, cel mai mare număr întregistrat vreodată la un scrutin din România.

„Se pare că oamenii au ascultat îndemnul meu de a veni la vot masiv, pentru a demonstra că sunt nu doar basarabeni cu paşaport de România, ci cetăţeni români care beneficiază şi de anumite drepturi“, a declarat Eugen Tomac. Şi Doru Dendiu, jurnalist român stabilit la Chişinău, crede că în acest fel „basarabenii au arătat că şi-au redobândit cetăţenia doar pentru a circula prin Europa, dar şi pentru a se implica în viaţa politică românească“. 

Publicistul Vitalie Ciobanu este convins că spiritul civic va creşte de la an la an. „Pentru tot mai mulţi basarabeni, centrul politic a început să se mute de la Est la Vest. Oamenii noştri se reorientează, caută rezolvarea problemelor lor la Bucureşti“, afirmă scriitorul.

În acelaşi timp, el reclamă faptul că scrutinul a fost prost organizat la Chişinău. „Este scandalos că oamenii au trebuit să stea la coadă ore în şir, pe frig şi pe ploaie. Autorităţile române ar trebui să-şi însuşească lecţia, să cunoască mai bine harta de distribuire a cetăţenilor“,  spune editorialistul.

Nemulţumit a rămas şi Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei, care a fost nevoit să meargă la Hânceşti pentru a vota. El crede că la următoarele alegeri ar trebui să fie deschise 25 de secţii la Chişinău şi 100 în toată ţara.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite