Vladislav Gribincea: Modul de numire a judecătorilor trebuie schimbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO europalibera.org
FOTO europalibera.org

Modul de numire a judecătorilor în Republica Moldova trebuie schimbat. De această părere este directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, care a făcut declaraţia în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova,transmite IPN.

Potrivit lui, trebuie ca regulile să fie clar de ce un judecător este numit sau promovat. Actualmente nimeni nu înţelege acest lucru. 

„Concluzia este că dacă te vede cineva cu ochi buni la Consiliul Superior al Magistraturii, o să fii promovat. Altfel nu. Atunci când avem reguli de joc, ele trebuie să fie cunoscute la început”, spune Gribincea.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a declarat în cadrul emisiunii că instituţia pe care o conduce, împreună cu Institutul Naţional al Justiţiei şi Curtea Supremă de Justiţie, îşi propun ca intrarea în profesia de judecător să se facă odată cu absolvirea Institutului. 

„CSM să aibă un rol absolut tehnic, doar de reconfirmare a deciziilor sau rezultatelor, CSM-ul să nu-şi mai poată aroga rolul de judecător pentru a decide cine intră şi cine nu în funcţia de judecător”, a declarat ministrul justiţiei.

Potrivit lui Vladimir Cebotari, prioritate vor avea persoanele care absolvesc cu cea mai mare medie la INJ. 

„Cel care va avea nota mai mare, va fi în drept să-şi aleagă şi locul în care urmează să ocupe funcţia de judecător”, a afirmat ministrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite