Vladimir Socor: Faptul că Moldova nu are hotar comun cu Rusia este un noroc uriaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Vladimir Socor consideră că, dacă Moscova accelerează procesul de acordare a cetăţeniei ruse pentru locuitorii din Transnistria şi dacă acest proces devine generalizat, ar putea exista, din nou, o comparaţie cu situaţia din Abhazia şi din Osetia de Sud înaintea invaziei ruseşti din 2008 – situaţie care a condus la recunoaşterea oficială de către Rusia a Abhaziei şi Osetiei de Sud.

„În Abhazia şi Osetia de Sud procesul de acordare a cetăţeniei ruse a fost generalizat. Practic, toţi locuitorii acestor două teritorii au primit cetăţenia Rusiei, bineînţeles, fără acordul Georgiei şi, în multe cazuri, fără ca aceşti locuitori să fi solicitat ei cetăţenia Rusiei. Li se oferea, li s-a oferit, au luat-o”, a declarat Vladimir Socor într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit analistului, acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii din regiunea transnistreană este în curs de mai mulţi ani şi avansează fără niciun fel de obstacol. Rusia a solicitat înfiinţarea unui consulat al Rusiei la Tiraspol, pentru a acorda mai multe cetăţenii, într-un ritm mai rapid. Republica Moldova a refuzat să consimtă la aşa ceva, dar, totuşi, Rusia are, dacă nu un consulat, are un punct consular la Tiraspol care acordă cetăţenie. Expertul susţine că aproape o treime dintre locuitorii din regiune au cetăţenia rusă, dar ei au şi altă cetăţenie. Mulţi locuitori din Transnistria au două sau chiar trei paşapoarte în buzunar.

Vladimir Socor a mai spus că Moscova şi Tiraspolul doresc, în cadrul negocierilor din formatul 5+2, să forţeze Chişinăul să recunoască diplomele emise de instituţii de învăţământ din regiunea transnistreană şi înregistrarea mijloacelor de transport. Potrivit analistului, este important ca Republica Moldova să nu facă cedări în această privinţă, în interesul Republicii Moldova, în primul rând, dar şi din solidaritate cu Ucraina.

Analistul a mai adăugat că Moldova nu este ameninţată direct în mod militar de către Rusia, dar Rusia creează fapte împlinite pe teren. Vladimir Socor a salutat atitudinea fermă a vicepremierului Gheorghe Bălan şi a Guvernului care, după unele şovăieli, a respins categoric şi recunoaşterea diplomelor universitare, şi recunoaşterea înregistrării mijloacelor de transport şi a plăcuţelor, deşi în formatul 5+2, la un moment dat, toţi participanţii, făceau presiuni asupra lui Gheorghe Bălan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite