Vladimir Cebotari: Proiectul privind infracţiunile economice omite orice referire la frauda bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege care urmează să „decriminalizeze” infracţiunile economice, propus pe 13 decembrie în Guvern, omite orice referire la infracţiunile legate de frauda bancară. De aceea, nu pot fi acceptate niciun fel de speculaţii în acest sens. Declaraţia a fost făcută de ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Chiar şi variantele anterioare care erau propuse consultărilor veneau cu mecanisme foarte clare, consultate cu procurorii şi cu Centrul Naţional Anticorupţie, care preveneau orice fel de clemenţă, de scutire de pedeapsă a celor care se fac vinovaţi sau sunt implicaţi în producerea fraudei bancare”, a declarat ministrul. 

Potrivit lui, în proiectul de lege se spune clar că aceste facilităţi nu se aplică pentru articolele care vizează o investigaţie în curs, o examinare a instanţei de judecată sau o învinuire înaintată pe frauda bancară.

Ministrul susţine că una dintre principalele relaxări prevăzute de proiectul de lege pentru mediul de afaceri este faptul că, chiar dacă antreprenorul a greşit neintenţionat, nu va fi arestat şi nu-i va fi sistată activitatea. Condiţia este să repare greşeala în termen rezonabil.

Alina Andriuţă, cofondatoarea Angry Business, consideră că vor exista antreprenori care vor încerca să profite de pe urma proiectului de lege şi să facă evaziune fiscală, dar se mizează pe faptul că antreprenorii îşi doresc un mediu de afaceri sănătos. 

„Pornesc de la premisa că nu se vor folosi de această lege în rea-credinţă, deşi suntem realişti şi admitem că vor fi dintre cei care se vor folosi. Însă legea este făcută în aşa fel, încât cei care se folosesc în rea-credinţă să fie penalizaţi şi atunci este foarte echitabil”, spune Alina Andriuţă.

Potrivit ei, tergiversarea adoptării proiectului de lege va afecta mediul de afaceri.

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnat un apel în care îndeamnă Ministerul Justiţiei să nu promoveze proiectul de lege care „de-criminalizează” infracţiunile economice. Semnatarii spun că proiectul vine să scape de răspundere penală „băieţii şmecheri” şi subminează lupta împotriva corupţiei, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite