Vladimir Cebotari: Miliardul furat este în drum spre Republica Moldova. Deja 10% au fost recuperate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari spune că miliardul furat este în drum spre Republica Moldova. Potrivit lui, peste 10% din suma fraudată a fost deja recuperată. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău, transmite IPN.

Vladimir Cebotari a afirmat că 90% dintre persoanele care au fost implicate în fraudă sunt identificate şi există dosare penale în privinţa a aproximativ 90% din sumele care constituie obiectul fraudei. El susţine că o parte din bani au fost identificaţi în anumite jurisdicţii.

Vicepreşedintele PDM a menţionat că Republica Moldova nu are răspuns de la o parte din aceste jurisdicţii.

„Noi astăzi ne trezim şi vedem că sume enorme de bani au fost întoarse inclusiv în politica moldovenească, au fost finanţate diferite partide, diferite organizaţii neguvernamentale. Există mai multe probe în acest sens”, a accentuat democratul.

Potrivit lui, până acum au fost recuperate 1,2 miliarde de lei din frauda bancară, o mare parte prin recuperarea creditelor neperformante şi din înstrăintarea activelor şi gajelor. În plus, a fost vândut pachetul de acţiuni al unuia din actorii implicaţi în schemă. Astfel, în conturile BNM urmează să intre 450 de milioane de lei.

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, e de părere că recuperarea miliardului furat este o mare problemă. Până acum, nu s-a recuperat nimic din suma fraudată. Iar persoana care este menţioneată de 74 de ori în raportul Kroll, Ilan Şor, este sub protejarea aparentă a PDM – el deschide 100 de magazine sociale, pleacă în străinătate deşi are interdicţie.

„Şi acest lucru vorbeşte foarte clar despre impunitatea unor persoane şi aplicarea selectivă a justiţiei”, a declarat Igor Munteanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite