Vladimir Bolea: PAS are trei potenţiali pretendenţi pentru a candida la locale în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Acţiune şi Solidaritate, unul din cele două partide care formează blocul ACUM, are trei potenţiali pretendenţi pentru a candida la alegerile locale din municipiul Chişinău, spune  deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea. Potrivit lui, blocul ACUM va merge unit în alegerile locale şi va avea un singur candidat. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

„Din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate sunt înscrise trei persoane cu potenţialul de a intra în jocul pentru funcţia de primar”, a menţionat parlamentarul. Vladimir Bolea spune că el personal nu va candida.

Deputatul spune că în cadrul organizaţiilor teritoriale actualmente au loc aşa-numitele alegeri interne în care persoanele care vor să fie primari, viceprimari, consilieri, pretori, vin în faţa colegilor şi sunt votaţi. „Adică, tu trebuie să convingi mai întâi colegii tăi că eşti demn. Sunt diferite filtre, diferite criterii prin care omul trebuie să demonstreze cum s-a implicat din punct de vedere politic, care sunt calităţile lui, studiile”, spune Vladimir Bolea.

Potrivit lui, astfel se creează o listă care va fi pusă la discuţii cu celălalt partid care face parte din blocul ACUM – Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr.

Juristul Partidului Socialiştilor, Fadei Nagacevschi, menţionează că şi PSRM se pregăteşte pentru alegerile locale. De asemenea, juristul spune că începând din 2019, conform Legii cu privire la administraţia publică locală, ar urma să fie votaţi, pe lângă primarul şi consiliul municipal, încă cinci primari şi cinci consilii sectoriale în Chişinău. Potrivit lui, în Legea privind statutul municipiului Chişinău nu este prevăzut acest lucru.

„Mie mi-e interesant cum vor aborda problema respectivă Comisia Electorală Centrală, Parlamentul Republicii Moldova. Se va merge pe formula Legii privind administraţia publică locală, astfel încât să avem cinci primari şi cinci consilii sectoriale sau se va amâna prevederea respectivă pentru următorul scrutin, încă nu este clar”, a menţionat Fadei Nagacevschi.

Data alegerilor locale urmează să fie numită de către Parlamentul ales în alegerile din 24 februarie 2019. Mandatele primarilor şi consilierilor expiră în această vară, dar vor fi prelungite în mod automat până la viitoarele alegeri locale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite