Vladimir Bolea: Guvernul Maiei Sandu se străduie să aplice reformele până la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul actual, condus Maia Sandu, este cel mai capabil pe care l-a avut Republica Moldova vreodată. Acesta nici nu poate fi numit ca fiind „Guvernul blocului ACUM”, dar este anume „Guvernul Maia Sandu”.

Executivul, format din adevăraţi profesionişti, se străduie şi va reuşi cu adevărat să implementeze legile şi reformele până la capăt. Declaraţia a fost făcută de deputatul fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate, blocul ACUM, Vladimir Bolea în cadrul dezbaterii publice „Dezoligarhizarea” şi „Decapturarea” statului: limitele legalităţii”, ediţia a 113-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

În opinia parlamentarului, problema în Republica Moldova nu constă în legi, ele există şi sunt votate în continuare. „Problema rezidă în aplicarea lor sau în lipsa de aplicare a legilor. Un stat de drept este caracterizat prin faptul că legea este în capul mesei. Şi atunci pentru toată lumea este foarte uşor de trăit, de funcţionat într-un stat unde sunt executate legile ca la carte”, a menţionat Vladimir Bolea.

El spune că schimbările în Republica Moldova nu au loc în baza Declaraţiei privind caracterul captiv al statului pe care a votat-o majoritatea parlamentară, ci în baza legilor. „Noi mergem în teritoriu şi toată lumea spune că această declaraţie ar fi trebuit să producă efecte juridice de genul că noi am fi trebuit să declarăm o stare excepţională şi să începem să arestăm la stânga şi la dreapta şi să duduie puşcăriile. Asta este părerea oamenilor. Cu siguranţă,  aceasta nu se va întâmpla sub nicio formă. Tot ce se va întâmpla, va avea loc numai în baza legii. Guvernul se străduie să aplice reformele până la capăt”, a afirmat parlamentarul PAS.

În opinia lui, deocamdată, nimeni niciodată nu a dus responsabilitate de nimic şi faţă de nimeni pentru cele petrecute în Republica Moldova. „Încă nu s-a început atragerea la răspundere, încă nimeni nu poartă niciun fel de răspundere de tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova. Cu siguranţă, noul Guvern şi majoritatea parlamentară care s-a instaurat nu a încălcat şi nici nu va încălca niciodată legislaţia. În Moldova sunt foarte multe legi care sunt perfecte, europene, votate în spiritul european, dar aplicate în spiritul nostru mioritic. Şi sistemul judiciar a fost unul pro-european, votat foarte bine, dar a existat exact în sensul în care deservea interesul cui vrei, numai nu interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, a afirmat Vladimir Bolea.

Totodată, deputatul spune că rolul cetăţeanului este primordial şi atunci când este vorba despre schimbări pe plan politic în ţară, acestea au loc doar atunci când există o masă critică de oameni care cer aceste schimbări. „Practic, noi vorbim despre vot, omul iese la urne şi, prin oferirea sau neoferirea votului unui sau altui concurent electoral, decide cum se va dezvolta ţara în continuare şi care trebuie să fie parcursul ulterior al ţării în următorii patru ani. Toate schimbările şi tot ce se întâmplă acum în ţară sunt un rezultat al cerinţei din partea cetăţenilor Republicii Moldova”, a menţionat deputatul.

Drept exemplu de instituţii capturate Vladimir Bolea a numit Curtea Constituţională, care într-o perioadă foarte scurtă de timp a demonstrat cum a funcţionat tot sistemul judiciar. „Şi acesta a funcţionat la comanda cuiva. Se votau legi la comanda cuiva, după aceea s-au anulat tot la comanda aceloraşi oameni. Începând din anul 1991, sistemul judiciar niciodată nu a fost subordonat cetăţeanului din Republica Moldova şi ţării în sine. Dacă noi o să reducem importanţa a ceea ce se întâmplă acum la ultimii 2-3 ani, într-adevăr o să se transforme tot numai într-o vânătoare de vrăjitori, lipsită total de sens. Dacă vrem să construim ceva nou sau să ducem reformele până la capăt, atunci trebuie să facem o analiză profundă”, a notat politicianul.

Vladimir Bolea a criticat unele programe sociale lansate de guvernările precedente, iar pe altele le-a adus drept exemple foarte bune. În opinia lui, programul Prima Casă este unul foarte bun şi a avut o mare popularitate în rândul cetăţenilor. Proiectul care prevedea acordarea unei cutii cu lucruri necesare tinerelor familii la naşterea copiilor, la fel, a fost unul bun ca idee, însă au existat mari probleme, cu suspiciuni rezonabile, la organizarea licitaţii pentru proiectul respectiv, de aceea a fost anulat. „În schimb, sunt oferiţi câte 1600 de lei la naştere şi mamele sunt foarte mulţumite”.

Şi alte proiecte cum ar fi „Drumuri bune” sunt bune, în opinia parlamentarului, doar că au fost aplicate defectuos. „În Republica Moldova actualmente nu există drumuri, numai direcţii de deplasare. Şi da, trebuie făcute drumuri bune pentru toată Republica Moldova”.

Dezbaterea publică „Dezoligarhizarea” şi „Decapturarea” statului: limitele legalităţii” este ediţia a 113-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite