Vlad Plahotniuc renunţă la mandat, nu şi la electorat. Ce spun analiştii despre retragerea politicianului-oligarh din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milionarul Vlad Plahotniuc a cerut să-i fie verificate averile ca să-şi spele onoarea FOTO: Tudor Iovu
Milionarul Vlad Plahotniuc a cerut să-i fie verificate averile ca să-şi spele onoarea FOTO: Tudor Iovu

Oligarhul Vlad Plahotniuc s-a retras din Parlament pentru a se implica mai mult în activităţile Partidului Democrat, înainte de alegerile din 2014. Analiştii spun că nu e doar o strategie electorală, dar şi o cedare de dragul europenilor.

Prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, a anunţat astăzi că renunţă la mandatul de deputat pentru a se concentra pe modernizarea formaţiunii şi consolidarea coaliţiei de guvernare, „astfel încât să nu mai fie vulnerabilă la tentativele comuniştilor de a declanşa o nouă criză politică“. Şi-a pus în plan, de asemenea, să facă vizite în raioanele ţării, să deschidă o reţea de magazine pentru săraci şi să finanţeze construcţia unor locuinţe sociale. „Mă îndepărtez de Parlament, dar mă apropii de oameni“, a declarat politicianul-oligarh.

Totodată, a vrut să arate că nu se ascunde în spatele imunităţii parlamentare şi a cerut chiar să-i fie verificate declaraţiile pe venit. „Nu am venit în politică pentru funcţii, imunitate, bani sau alte privilegii. Am venit deja bogat în politică, cu experienţă în business, cu experienţă managerială, ca să ajut partidul şi dezvoltarea Moldovei“, s-a lăudat Plahotniuc.

Rocadă în fracţiune

Tot astăzi, Dumitru Diacov i-a cedat lui Marian Lupu conducerea fracţiunii PD din Legislativ. „Este liderul partidului şi e firesc să fie implicat direct în activitatea parlamentară“, a explicat preşedintele de onoare al PD, care va fi vicepreşedinte al fracţiunii.

Democraţii nu ascund că se pregătesc de campania electorală. „Domnul Plahotniuc se va dedica muncii pentru consolidarea partidului, împreună cu domnul Diacov, mai ales că urmează un an electoral şi este foarte mult de lucru în această direcţie“, a precizat Marian Lupu.

Comuniştii şi-au atribuit imediat meritul pentru această „realizare“. În schimb, colegii de alianţă, care anterior l-au acuzat pe Plahotniuc de toate relele din ţară şi i-au cerut să se lase de politică, au fost temperaţi în declaraţii. 

„Şi-a asigurat spatele“

Unii analişti politici au apreciat gestul lui Vlad Plahotniuc. „Este o decizie raţională. Şi alţi politicieni ar trebui să-i urmeze exemplul, să renunţe la imunitate. Parlamentul trebuia demult reformat, ca să nu fie un loc de refugiu pentru cetăţenii certaţi cu legea. Cred că se întâmplă modificări importante în PD. Democraţii înţeleg că trebuie să schimbe ceva pentru a obţine rezultate mai bune la alegeri“, este de părere comentatorul Roman Mihăeş.

Pe de altă parte, politologul Bogdan Ţîrdea nu exclude că Plahotniuc a luat această decizie în urma unor presiuni externe, având în vedere că oficialii străini ne-au cerut în repetate rânduri să luptăm cu corupţia la nivel înalt. „Este un fel de sacrificiu arătat europenilor: o persoană controversată părăseşte structurile puterii de dragul parcursului european al ţării. Am însă certitudinea deplină că Plahotniuc, un tip raţional şi calculat, nu făcea un asemenea pas dacă nu avea garanţii de la liderii alianţei că instituţiile de drept nu vor demara nicio acţiune împotriva lui. Gestul lui probează că aceste instituţii sunt în totalitate controlate politic“, este convins expertul.

Idila PD-PLDM

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe, Victor Juc, crede că PD nu vrea să mai fie perceput drept un partid finanţat de un om de afaceri controversat. Cercetătorul vede două motive pentru retragerea milionarului din Parlament: „Primul este că se doreşte revenirea lui Marian Lupu în prim-plan, dar de această dată nu sub umbrela lui Vlad Plahotniuc, perceput de unii drept un oligarh care şi-a făcut avere prin mijloace mai puţin ortodoxe. Al doilea factor constă în apropierea dintre democraţi şi liberal-democraţi. Probabil, vor să consolideze actuala coaliţie, ca să rămână la guvernare după următoarele alegeri“.

Există şi alte posibile explicaţii pentru colaborarea din utlima perioadă dintre cele două partide, cândva vrăjmaşe. „PD şi PLDM mimează o idilă în faţa europenilor pentru a demonstra determinarea guvernării în procesul de integrare europeană. Această prietenie a fost impusă şi de presiunile exercitate de opoziţia comunistă. Nu este exclus că înainte de alegeri vor apărea însă fisuri în această coaliţie, pentru că fiecare partid va trebui să vină în faţa alegătorilor cu propriul mesaj“, consideră Bogdan Ţîrdea.    

Uniţi în al doisprezecelea ceas

Experţii spun că liderii formaţiunilor de la putere ar fi trebuit să se solidarizeze mult mai devreme. „Clasa politică şi-a dat seama de puţinul timp rămas până la alegerile din 2014, că trebuie să-şi unească rândurile şi să treacă la acţiuni concrete. Nu înţeleg de ce a fost nevoie să treacă trei-patru ani ca membrii coaliţiei să aibă acţiuni comune şi un discurs unitar. Trebuiau să facă asta încă de când au venit la putere“, susţine Doru Petruţi, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje.

Sociologul explică întârzierea prin orgoliile liderilor politici şi prin dorinţa lor de a acapara resurse şi sfere de influenţă. „Nu au conştientizat la timp care sunt priorităţile corecte pentru a rămâne încă un mandat la putere. Trebuia să pună pe prim-plan interesul cetăţeanului, lucru pe care încearcă să-l facă acum, în al doisprezecelea ceas, pentru a nu pierde în campania electorală“, opinează specialistul.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite