Vlad Plahotniuc nu mai poate reveni în Statele Unite

Vlad Plahotniuc nu mai poate reveni în Statele Unite

FOTO Adevărul

Fostul lider democrat Vlad Plahotniuc nu mai poate reveni în SUA, după ce pe 28 august a părăsit teritoriul american şi s-a refugiat deja în Turcia.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Din cauza denunţarii dlui Plahotniuc de către Secretarul de Stat în ianuarie 2020 în temeiul Secţiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operaţiunile externe şi programe asociate, din cauza implicării sale în acte semnificative de corupţie, dl Plahotniuc şi în continuare nu este eligibil pentru intrare în Statele Unite”, se spune în răspunsul oferit pentru Jurnal TV de Ambasada SUA în R. Moldova.

Procuratura Generală a confirmat oficial că Vlad Plahotniuc s-a refugiat în Turcia. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat marţi, 29 septembrie, cererea prin care solicită autorităţilor competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Amintim că primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că deţine o informaţie verificată, potrivit căreia, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi fugit din Statele Unite, acolo unde i-a fost respinsă cererea privind oferirea azilului politic. Renato Usatîi susţine că Vlad Plahotniuc se află actualmente în oraşul Istanbul, Turcia, unde s-ar simţi în siguranţă. Politicianul a solicitat de la ministrul de Interne, Pavel Voicu, să facă o interpelare către autorităţile din Turcia pentru a informa cetăţenii dacă e veridică informaţia că Plahotniuc s-a refugit în Turcia. 

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului.
 
Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.
 

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările