Vlad Kulminski, critic faţă de plăcuţele neutre pentru automobilele din Transnistria: Mecanism prost gândit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Kulminski gov.md
Vlad Kulminski gov.md

Vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, critică fosta guvernare care a negociat acordul privind instituirea plăcuţelor neutre pentru maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene, notează IPN.

Potrivit oficialului, mecanismul ar fi avut menirea doar de a demonstra progres pe dosarul transnistrean, în condiţiile în care Republica Moldova era izolată pe plan internaţional. Vicepremierul spune că, în prezent, sunt purtate negocieri, astfel încât să fie permisă trecerea frontierei ucrainene măcar pentru microbuzele şi autobuzele cu numere transnistrene.

Solicitarea Chişinăului privind amânarea interdicţiei de a traversa frontiera ucraineană pentru maşinile cu numere transnistrene nu reprezintă altceva decât o încercare de a-i ajuta pe cetăţenii noştri din stânga Nistrului, spune Kulminski. Potrivit vicepremierului, decizia loveşte în oamenii simpli care nu au reuşit, deocamdată, să-şi schimbe plăcuţele de înmatriculare.

„Nu poate fi vorba despre concesie în favoarea pretinselor autorităţi de la Tiraspol, a fost o solicitare în favoarea oamenilor simpli. După datele noastre, doar 6000 de proprietari de vehicule şi-au schimbat numerele transnistrene în numere neutre, dar numărul maşinilor care ies din regiunea transnistreană este de vreo 20 de mii. Chişinăul este absolut decis de a aplica acest mecanism, chiar dacă a fost un mecanism prost gândit. Scopul plăcuţelor neutre în 2018 era de a prezenta progrese pe dosarul transnistrean, când Republica Moldova era izolată pe plan extern”, a spus Vlad Kulminski în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit vicepremierului, astăzi sunt organizate negocieri la Tighina, cu participarea tuturor părţilor implicate, iar autorităţile de la Chişinău vor propune ca interdicţia să nu fie aplicată microbuzelor, autobuzelor şi transportului comercial.

„Acest mecanism nu prevede posibilitatea de a obţine plăcuţe neutre pentru maxi-taxi, autobuze şi transport comercial. Ideea Chişinăului a fost să avem puţin mai mult timp ca să finalizăm aplicarea acestui mecanism. Vom avea negocieri la Bender, la sediul misiunii OSCE, pe acest subiect. Eu nu sunt foarte fericit de felul cum a fost negociat anterior acordul privind plăcuţele neutre, dar interdicţia Kievului este deja în vigoare şi noi vom aplica acest mecanism”, a mai spus Kulminski.

Kievul a luat decizia de a aplica, începând cu data de 1 septembrie, interdicţia de a traversa frontiera ucraineană pentru maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene. Interdicţia a intrat în vigoare, deşi autorităţile de la Chişinău au expediat Kievului o solicitare cerând amânarea acestei decizii până la data de 10 ianuarie 2022.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite