Vlad Filat spune că Vlad Plahotniuc i-a propus graţierea: A dorit să demonstreze că este om bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plahotniuc filat

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, spune că nu îşi doreşte o soluţie politică privind eliberarea sa din închisoare. În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, realizată în Penitenciarul numărul 13, unde este deţinut, Vlad Filat a declarat că acum trei ani ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, i-a propus graţierea.

Întrebat de către moderatoare în schimbul la ce i-a fost propusă eliberarea din închisoare, fostul politician a spus că „în schimbul la nimic”, Vlad Plahotniuc a dorit „să demonstreze că este om bun şi este mărinimos”, transmite IPN.

Vlad Filat a mai menţionat că în ultimul timp a observat „o temere din partea unora, că cineva ar ieşi din închisoare, totodată şi dorinţa altora ca cineva să se afle în închisoare”. Fostului premier i se par un pic bolnăvicioase aceste două lucruri. „Părerea mea este că nu grija mea trebuie să o poarte acum, dar grija acelor mulţi, care au făcut ilegalităţi, sau care nu au intervenit având funcţii clare în stat, pentru ca aceste ilegalităţi să nu se producă”, a spus Vlad Filat.

De asemenea, fostul lider al PLDM a declarat că îşi va demonstra nevinovăţia în primul dosar, în care deja este condamnat. Totodată, a menţionat că i se pare absolut nedrept ca un om să fie condamnat atunci când nu deţine nicio funcţie în stat, iar oamenii care au condus băncile devalizate, care au semnat oferirea de credite, care au condus instituţii, care nu trebuiau să informeze, dar să acţioneze, să intervină prompt, sunt „bine mersi”. „Eu nu vreau ca cineva să îmi urmeze calea”, dar lucrurile trebuie clarificate până la capăt, a afirmat fostul premier.

Vlad Filat a mai declarat că nu îşi recunoaşte prima condamnare. În opinia sa, orice sentinţă pronunţată cu încălcarea dreptului la apărare, într-un proces echitabil, este nulă. Din ceea ce i se incriminează în primul dosar îşi recunoaşte vina doar „în partea ce ţine de unele maşini procurate pentru pază şi câteva zboruri cu avionul”. Totodată, a spus că Ilan Şor nu a avut de ales în ceea ce priveşte autodenunţul depus şi care a stat la baza condamnării lui: „Dacă nu îl semna, ajungea el la închisoare”.

Totodată, Vlad Filat a declarat că, după trei ani de solicitări, îi vin din partea instituţiilor statului răspunsuri şi că a obţinut acte care „demontează” acuzaţiile de corupere pasivă pentru care a fost condamnat.

Cel de-al doilea dosar în care fostul premier liberal-democrat Vlad Filat este cercetat pe faptul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari se află pe rol la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani şi a fost expediată în instanţa de judecată, la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

În ambele dosare Vlad Filat pledează nevinovat şi califică cazurile drept unele politice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite