Vlad Filat ar putea ieşi la libertate cu doi ani mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Ex-premierul Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, ar putea să iasă la libertate mai devreme. Cererea avocaţilor săi privind reducerea pedepsei pentru fostul prim-ministru a fost admisă marţi, 30 iulie, de Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, scrie Realitatea.md, cu referire la surse din cadrul instanţei.

Realitatea.md notează că pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, adică 1 an şi 10 luni. La baza încheierii ar fi stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie.

Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deţinute cel puţin zece zile în condiţii inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri băneşti. Vlad Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată.

Pe 15 octombrie 2019, se vor împlini patru ani de când Vlad Filat a fost reţinut, fapt ce înseamnă că ex-premierul ar mai avea de ispăşit trei ani de închisoare, dacă pedeapsa este redusă cu 1 an şi 10 luni.

Codul de Procedură Penală mai spune că persoana condamnată ar avea şi dreptul să depună o cerere pentru eliberarea sa înainte de termen, odată ce a ispăşit 2/3 din pedeapsă. 

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale, banic are ar fi provenit de la Banca de Economii. Vlad Filat pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite