Vlad Filat pierde aproape jumătate de milion de lire sterline, după ce fiul său nu a putut demonstra autorităţilor din Londra provenienţa banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă o lovitură pentru ex-premierul Vlad Filat. Organele de drept din Marea Britanie l-au obligat pe fiul fostului prim-ministru, Vlad Luca Filat (22 ani), să restituie 466.000 de lire sterline, după ce acesta nu a putut demonstra provenienţa banilor respectivi.

Se pare că fiul premierului moldovean ducea o viaţă de lux la Londra, unde îşi face studiile. Acesta închiria un apartament care costă 1.000 de lire pe zi şi era pe cale să achite alţi 360.000 de lire sterline pentru chiria apartamentului, fapt ce a dat de bănuit anchetatorilor că banii ar putea proveni din activităţile ilegale ale tatălui său, Vlad Filat.

În urma unei investigaţii efectuate de Agenţia Naţională pentru Criminalitate (NCA), autorităţile din Marea Britanie au îngheţat, în mai 2018, trei conturi bancare deschise pe numele fiului ex-premierului, după ce anchetatorii financiari au bănuit că fondurile provin din activităţi ilegale.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, s-a demonstrat că banii veneau pe conturile lui Vlad Luca Filat de la companii cu sediul în principal în Turcia şi Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate şi în reţeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat la Londra, în iulie 2016, pentru a-şi începe studiile, Vlad Luca a condus un stil de viaţă extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri şi servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline, cumpărat de la o reprezentanţă Mayfair.

Curtea Magistraţilor din oraşul Londra a dat un ordin marţi, 5 februarie, de confiscare asupra celor trei conturi îngheţate ale lui Vlad Luca, în care se aflau 466.000 de lire sterline.

Amintim că miercuri, 6 februarie, Vlad Filat a fost adus din nou în faţa instanţei. Ex-premierul este vizat într-un nou dosar penal, deschis pe fapte de spălare de bani. Fostul prim-ministru riscă încă până la zece ani de închisoare pe acest caz.

Amintim că ex-premierul Vlad Filat riscă încă până la zece ani de închisoare, pe lângă cei nouă ani la care deja a fost condamnat. Procuratura Anticorupţie a anunţat miercuri, 16 ianuarie, că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată o nouă cauză penală pe numele fostului prim-ministru pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale, banic are ar fi provenit de la Banca de Economii. Vlad Filat pledează nevinovat.

Recent, avocatul Victor Munteanu, cel care asigură apărarea ex-premierului Vlad Filat, a depus o cerere la CEDO în interesele lui clientului său, prin care a solicitat prioritizarea examinării plângerilor depuse la Curtea din Strasbourg. Potrivit lui, pe 9 ianuarie 2019, preşedintele Secţiunii II l-a informat pe reprezentantul lui Vlad Filat că a acceptat solicitarea depusă şi a decis examinarea ambelor cereri în mod prioritar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite