VIDEO UPDATE Vlad Filat a fost desemnat candidat la funcţia de prim-ministru. "Sunt onorat de această nominalizare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat a fost desemnat din nou premier. FOTO Tudor Iovu
Vlad Filat a fost desemnat din nou premier. FOTO Tudor Iovu

Anunţul a fost făcut de preşedintele Nicolae Timofti, după întrevederea de astăzi cu liderii PD, PL şi PLDM. Asta după ce desemnarea noii candidaturi a fost amânată în repetate rânduri.

UPDATE La scurt timp după anunţul preşedintelui, Vlad Filat şi-a exprimat recunoştinţa pentru încrederea acordată în formarea nolui guvern. "Sunt onorat de această nominalizare, dar înţeleg responsabilitatea asumată. Alianţa pentru Integrare Europeană a avut importante realizări. Am fost uniţi în angajamentul nostru pentru un viitor european, dar am ajuns la punctul când nu s-a mai putut continua. Rămân ferm dedicat interesului naţional de a asigura un viitor european pentru fiecare familie şi cetăţean al statului.  În următoarele zile voi comunica cu toate partidele din Parlament pentru a găsi suportul necesar ca acest interes să fie realizat", a spus Filat.

Premierul în exerciţiu a dat asigurări că va purta discuţii inclusiv cu societatea civilă şi mass-media, şi va prezenta în scurt timp componenţa noului Cabinet de Miniştri.

"Există o înţelegere de principiu"

UPDATE „Desemnarea şi votul din Parlament sunt lucruri diferite. E greu de spus acum cine va susţine un nou guvern condus de Vlad Filat. Întrucât preşedintele Nicolae Timofti l-a anunţat pe el ca şi candidat, sub presiunea timpului, trebuie să vedem primele reacţii ale fracţiunilor parlamentare. Nu bag mâna în foc pentru nimic“, a comentat comentatorul politic Petru Bogatu.

„Faptul că a fost desemnat candidatul înseamnă că există o înţelegere de principiu de a evita alegerile anticipate şi de a forma un nou guvern. Însă, dacă ne uităm la aritmetică, atunci vedem că în urma eroziunii fracţiunii PCRM, teoretic există cel puţin două variante: reconstituirea Alianţei în formatul vechi sau crearea unei alianţe fără liberali“, susţine analistul Oazu Nantoi. 

„În conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, am purtat consultări cu fracţiunile parlamentare, dar şi cu grupurile de deputaţi, cu scopul identificării unui candidat. La consultări nu s-a prezentat PCRM. În urma discuţiilor am luat decizia să-l desemnez în calitate de premier pe Vlad Filat. Acesta urmează să prezinte programul şi componenţa noului Cabinet în cel mult 15 zile“, a declarat preşedintele în cadrul unui briefing.

Dreptul PLDM

Voinţa majorităţii deputaţilor cu care a discutat şeful statului, este că Republica Moldova trebuie să continue politica de integrare europeană, iar pe plan intern, să pună în aplicare reformele democratice convenite cu Uniunea Europeană. „Vlad Filat va putea, în opinia mea, să asigure continuitatea acestor procese“, a spus preşedintele.

Timofti a invocat câteva motive care ar justifica numirea lui Filat în funcţie. "Vlad Filat este singura candidatură ce ne-a fost propusă de PLDM. PD şi PL, dar şi grupul parlamentar condus de Vadim Mişin, au recunoscut dreptul PLDM. Liberal-democraţii au cea mai mare pondere în Parlament", a declarat şeful statului.

Guvenul Vlad Filat a fost demis la 5 martie, după ce moţiunea deputaţilor PCRM a fost votată în Parlament. Căderea Cabinetului de Miniştri a fost legată de scandalul de la vânătoarea din Pădurea Domnească şi de denunţarea, la 13 februarie, a acordul AIE.

Vlad Filat este premierul Republicii Moldova din 25 semptembrie 2009. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite