Vlad Bătrîncea: Vectorul european a adus moldovenii la sapă de lemn

Vlad Bătrîncea: Vectorul european a adus moldovenii la sapă de lemn

Deputatul socialist Vlad Batrîncea spune că tentativa majorităţii parlamentare de a promova introducea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie a fost un spectacol regizat. În declaraţiile pentru presă după votul eşuat din Parlament, Vlad Batrâncea a spus că timp de nouă ani, această ideologie – integrarea europeană a adus moldovenii la sapă de lemn.

Deputatul menţionează că la început vectorul european era susţinut de 70% din populaţie. Iar acum, când popularitatea acestei opţiuni a scăzut, se încearcă introducerea forţată a ei în Constituţie.

„Acest lucru ar fi anti-democratic şi anti-european. Nu poţi impune o ideologie de stat, nu poţi îngrădi în aşa fel libertatea gândirii, libertatea exprimării, Această ar fi o greşeală fatală a Parlamentului. Sunt jocuri ostile şi nu au nimic în comun cu interesul naţional al Republicii Moldova”, a spus deputatul.

Despre ideea organizării unui referendum la acest subiect, anunţată de preşedintele Parlamentarului, Andrian Candu, Vlad Batrîncea a spus că socialiştii întotdeauna au pledat pentru acest lucru. Deputatul este încrezător că, în cazul unui referendum, cetăţenii se vor expune împotriva ideii de integrare europeană. „Integrarea europeană este istorie, o fabulă eşuată”, a afirmat Vlad Batrîncea.

Votul pentru iniţiativa Partidului Democrat de introducere a vectorului european în Constituţie a eşuat. Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor nu au susţinut proiectul. Cu 54 de voturi „Pro”, iniţiativa nu a fost promovată. Pentru promovarea unei iniţiative constituţionale este nevoie de 67 de voturi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările