Vlad Bătrîncea: „Opoziţia este interzisă la compania publică Teleradio Moldova, fapt îngrijorător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Bătrîncea
Vlad Bătrîncea

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea acuză guvernarea PAS că a interzis accesul opoziţiei la compania publică Teleradio Moldova. Potrivit lui, acest fapt este unul „îngrijorător”.

Vlad Bătrîncea susţine că a făcut o analiză succintă a invitaţilor la emisiunile de la “M 1” în lunile decembrie 2021 – ianuarie 2022 şi „constatarea este tristă”.

„Sunt invitaţi exclusiv reprezentanţii guvernării şi experţii partizani ai PAS, fără ca în emisie să sune vocea opoziţiei sau a unor experţi, critici la adresa guvernării. În această perioadă la emisiuni nu a fost invitat nici-un reprezentant al opoziţiei”, a scris Vlad Bătrîncea pe Facebook.

Potrivit analizei făcute de acesta, în ultima perioadă la Moldova 1 au fost prezenţi următorii reprezentanţi ai guvernării PAS:

La emisiunea “Moldova în direct” - Natalia Gavriliţa, prim ministru (30 decembrie). Au fost şi două ediţii a acestei emisiuni, pe 23 şi 28 decembrie, la care au fost invitaţi experţi doar din cei care laudă guvernarea.

Din 20 ianuarie, au fost puse pe post trei “Ediţii speciale” la care au fost invitaţi: Preşedintele Parlamentului Igor Grosu (20 ianuarie), Marcel Spătaru, ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale (25 ianuarie), Ana Revenco, ministru al Afacerilor Interne (26 ianuarie).

În cadrul emisiunii “Bună seara” în calitate de invitaţi au fost: Andrei Spînu (10 decembrie 2021), Marcel Spătari (17 decembrie 2021), Sergiu Litvinenco, ministru al Justiţiei (21 ianuarie), la fel cu un şir de experţi, care sprijină guvernarea. Pe 22 decembrie 2021 a fost organizată o ediţie specială a acestei emisiuni cu participarea Maiei Sandu.

O situaţie similară este şi cu invitaţii din cadrul principalului buletin de ştiri al “M 1” – Mesager. Astfel, deputatul PAS Oazu Nantoi a fost invitat în calitate de “expert în problematica transnistreană” (22 decembrie 2021). Iar ceilalţi invitaţi sunt exclusiv analişti pro-guvernamentali, din nou fără o voce alternativă de expertiză.

„Aşa au înţeles cei de la guvernare “reformarea companiei publice” Teleradio-Moldova? Aşa a înţeles noua conducere a Teledio-Moldova că trebuie să arate postul de televiziune plătit din banii cetăţenilor? Să fie prezentat doar punctul de vedere al guvernării, al PAS şi să nu sune deloc vocea de alternativă a opoziţiei?”, a afirmat deputatul socialist.

El a îndemnat “Teleradio-Moldova” să asigure echilibrul în informaţiile prezentate şi în prezenţa invitaţilor la emisiuni, să renunţe la blocarea opoziţiei în cadrul emisiunilor de la “M1”. 

„Mă adresez către ONG-urile media, să vină cu o reacţie publică la acest tablou sinistru, în care este prezentă exclusiv vocea guvernării la emisiunile postului public de televiziune. Rog Consiliul Audiovizualului să se sesizeze şi şi ia atitudine faţă de cenzura impusă de noua conducere a Teleradio-Moldova. Noi vom fi mereu cu ochii pe audio-vizualul plătit din banii publici şi vom reacţiona de orice dată va fi necesar. Anunţ că reacţiile noastre nu se vor limita doar la mesaje publice. Ne rezervăm dreptul să apărăm dreptul cetăţenilor la informare obiectivă prin orice acţiune legală”, a mai spus Bătrîncea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite