Vlad Bătrîncea: Dmitrie Cantemir şi Ion Creangă scriau că poporul este moldav, iar limba e moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO socialistii.md
FOTO socialistii.md

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea s-a opus miercuri, 15 noiembrie, în cadrul Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret şi sport, înlocuirii sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” ca limbă de stat în Constituţie. El susţine că personalităţi notorii, precum Dmitrie Cantemir, Ion Creangă sau Ion Druţă scriau că poporul nostru este moldav, iar limba e moldovenească.

„Au fost mai multe personalităţi notorii, ca Creangă, Cantemir, Druţă ş.a.m.d., care pe parcursul secolelor scriau că poporul este moldav, că este limbă moldovenească”, a declarat Vlad Bătrîncea.

Parlamentarul a subliniat că este deranjat de faptul că acest proiect de lege ar fi „apărut cu scop politic, electoral pentru unele partide politice care vor să iasă doar cu rezultatul că iată noi am încercat să modificăm denumirea limbii în Constituţie”.

„Considerăm că este un proiect care va dezbina societatea şi vă asigur că, în situaţia de azi din Republica Moldova, cetăţenilor le este interesant ce aşteaptă ţara, care este situaţia în economie, în politici sociale. Noi propunem unele proiecte ideologice, care dezbină societatea, care produc discuţii contradictorii, produs şi conflicte, şi agresivitate”, a menţionat socialistul.

Acesta a mai adăugat că nu este basarabean, dar cetăţean al Republicii Moldova, atunci când deputatul Vladimir Hotineanu a numit teritoriul dintre Prut şi Nistru - Basarabia.

În cele din urmă, Comisia a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea Constituţiei ca limba română să fie declarată limbă de stat în Constituţie.

Amintim că recent şi Comisia economie, buget şi finanţe a dat aviz pozitiv proiectului respectiv. 

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale de marţi, 31 octombrie. Preşedintele afirmă în Constituţia ţării, în datele recensămîntului populaţiei, dar şi în arhivele medievale este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

De asemenea, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă că se va împotrivi tentativei de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituţia ţării.

Şi vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a comentat decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău. Oficialul rus afirmă că decizia respectivă nu ar trebui să ne uimească, deoarece judecătorii Curţii deţin paşapoarte româneşti.

„De ce să ne mire? Din şase membri ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, cinci sunt români, conform paşaportului”, a menţionat Dmitrii Rogozin pe pagina sa de Facebook

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite