Vlad Batrîncea, despre manifestaţiile din 9 mai: Prin amploarea lor, oamenii au răspuns acţiunilor guvernării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Bătrîncea în timpul manifestaţiilor din 9 mai.
Vlad Bătrîncea în timpul manifestaţiilor din 9 mai.

Un adevărat referendum în timpul căruia cetăţenii au arătat ce cred despre decizia autorităţilor de a interzice literele V şi Z şi panglica Sfântului Gheorghe. Astfel califică manifestaţiile organizate luni de către partidele pro-ruse cu ocazia Zilei Victoriei secretarul executiv al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

Politicianul spune că autorităţile au încercat să sperie oamenii prin presiuni şi amenzi, însă participanţii la marşurile Victoriei nu s-au lăsat intimidaţi, notează IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului spune că, în pofida tentativelor guvernării de induce ideea unor provocări şi destabilizări în ziua de 9 mai, manifestaţiile organizate de forţele de stânga au avut loc în strictă conformitate cu legea.

„Oamenii au ieşit în stradă şi împotriva propagandei. Drept răspuns la presiunile guvernării oamenii au ieşit într-un număr mult mai mare, au fost mai organizaţi, iar guvernarea trebuie să ştie că toate tentativele de a speria cetăţenii vor avea doar efectul invers. Deja sunt cetăţeni cărora le-au fost întocmite procese-verbale. Noi vom oferi tuturor cetăţenilor suport de ordin juridic. Asta este o încercare de a-i priva pe cetăţeni de drepturile lor fundamentale şi noi ne vom adresa în judecată”, a spus Vlad Batrîncea, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Primul în Moldova.

Potrivit legii, purtarea sau răspândirea simbolurilor agresiunii militare ruse se sancţionează cu amenzi de până la 9 000 lei pentru persoane fizice. În cazul persoanelor cu funcţii de răspundere amenda este de până la 18 000 lei. Batrîncea spune că PSRM va face tot posibilul pentru a anula această lege, deşi Curtea Constituţională a respins cererea socialiştilor de suspendare a efectelor ei.

„Majoritatea deputaţilor care au votat această lege au înţeles că au comis o greşeală, atunci când au văzut că în pofida încercărilor lor de a ţine oamenii în case, au ieşit la marş şi mai mulţi oameni. Ceea ce s-a întâmplat în Chişinău a fost un plebiscit, când oamenii şi-au manifestat astfel nemulţumirea faţă de guvernanţi, care le-au promis oamenilor democraţie şi libertate, însă doar privează oamenii de drepturi şi libertăţi”, a mai spus Vlad Batrîncea.

PSRM a anunţat că toţi cetăţenii cărora le-au fost întocmite procese-verbale pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe se pot adresa la sediul PSRM pentru asistenţă juridică. Şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu, a menţionat că în ziua de 9 mai poliţia a identificat peste 100 de persoane care au sfidat legea simbolurilor interzise şi care vor fi suspuse sancţiunilor contravenţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite