Vlad Ţurcanu: Moldova poate trezi interesul comunităţii internaţionale din cauza modului în care se manifestă Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Prim-vicepreşedintele PUN, Vlad Ţurcanu, susţine că Republica Moldova, în ciuda micimii sale şi lipsei de importanţă pentru unii actori internaţionali mari, poate să trezească interesul acestora la un moment dat din cauza modului în care se manifestă aproape cu sfidare preşedintele Igor Dodon. Şeful statului încearcă să atragă atenţia asupra sa şi, în consecinţă, asupra Republicii Moldova.

În acest context, Statele Unite ale Americii nu îşi pot permite să urmărească în linişte cum aici se fac jocuri care ar dăuna intereselor SUA geopolitice în regiune, a spus Vlad Ţurcanu în cadrul dezbaterilor publice „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Prim-vicepreşedintele PUN este de părere că în contextul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc spre sfârşitul anului curent, nu trebuie scăpată din vedere intervenţia în forme decente a comunităţii internaţionale. „Am văzut că componenta internaţională a jucat un rol covârşitor vara trecută când tot sistemul pe care îl controla Partidul Democrat a rămas fără coordonator. Eu cred că Republica Moldova, în ciuda micimii sale şi lipsei de importanţă pentru unii actori internaţionali mari, poate să trezească interesul la un moment dat din cauza modului în care se manifestă aproape cu sfidare Igor Dodon, încercând să atragă atenţia asupra sa şi în consecinţă asupra Republicii Moldova. Eu nu cred că SUA îşi pot permite să urmărească în linişte cum aici se fac nişte jocuri care ar dăuna intereselor lor geopolitice în regiune”, a declarat politicianul.

Potrivit lui, inerţiile care se observă în ultimele săptămâni în ceea ce priveşte candidaţii şi favoriţii şi care se va încerca să se menţină în următoarele luni, până la alegerile prezidenţiale, sunt relevante. „Dar, dincolo de aceste inerţii, eu cred că la fel de adevărat este că trebuie examinate şi alte opţiuni, pentru că înainte de această campanie prezidenţială ar trebui să vorbim despre inadmisibilitatea ca să participe un personaj politic care ar fi trebuit să fugă din ţară în iunie anul trecut. Nu toţi oligarhii şi hoţii au fugit atunci. Şi mă refer aici la Igor Dodon. De asemenea, cât priveşte celălalt candidat de pe dreapta, Maia Sandu, cu toţii ne amintim că PAS şi-a demonstrat limitele cât a fost, pe un termen scurt, la guvernare. Care, din punctul meu de vedere, a dat un semnal extrem de îngrijorător înaintea scrutinului electoral de la Hânceşti, insistând pentru un candidat al său, din interiorul său, fără să se consulte cu primul partener al său care este Platforma Demnitate şi Adevăr şi lansând un semnal extrem de periculos pentru aşa-numita extremitate a dreptei, în condiţiile în care miza de la Hânceşti nu este aşa încât să conteze la nivel naţional, dar contează pentru a înţelege care sunt reflexele adevărate ale unor partide”, a continuat politicianul.

Vlad Ţurcanu susţine că actualmente comunicarea interpartinică nu se ridică la calitatea necesară, iar acest lucru ar fi evident. Potrivit lui, pe de o parte, există un mesaj împăciuitor „care pare a fi mai curând de ochii lumii, având în vedere modul în care se manifestă de facto purtătorii de mesaje. Pe de altă parte, se urmăreşte un mesaj, un comportament intransigent din partea celor care au mai multe procente în sondaje, dar care nu realizează miza scrutinului electoral din toamnă. În cuvinte simple, dacă te aştepţi să fii susţinut la scrutinul prezidenţial, faci gesturi de prietenie încă de pe acum, încercând să-ţi asiguri o susţinere oarecare, dacă îţi trebuie acest lucru. Pentru că s-ar putea să conştientizeze candidatul cu multe şanse că aceasta nu este o miză, că totul nu este decât un joc politic până atunci. După aceea, să ne amintim că avem, totuşi, o republică parlamentară şi în legislativ s-ar putea derula evenimente care să influenţeze scrutinul prezidenţial. S-ar putea ca PDM să fie acel „jolly joker” de care să aibă nevoie câştigătorul scrutinului prezidenţial. Dar pentru ca PDM să joace acest rol, trebuie ca în Parlament să se întâmple ceva. Fie ca PDM să migreze în stânga, fie în dreapta”, a opinat prim-vicepreşedintele PUN.

În opinia lui, preşedintele care urmează să fie ales are misiunea de a zdruncina actualul „sistem păgubos care nu foloseşte la nimic. Pentru că elitele corupte îşi menţin aflarea la putere şi cetăţenii fug din ţară. Un preşedinte este acela care transmite societăţii un concept de dezvoltare şi discuţia trebuie să fie pe măsură, când este vorba despre cine trebuie să fie şef de stat”.

Dezbaterile „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, sunt ediţia a 124-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite