Vlad Ţurcanu: Criza energetică nu încetează din motive politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Turcanu
Vlad Turcanu

Expertul politic Vlad Ţurcanu susţine că există motive politice pentru care criza energetică nu încetează. Potrivit lui „ea s-ar putea relaxa la sfârşitul iernii – începutul primăverii viitoare. Toţi beneficiarii gazului rusesc se confruntă şi se vor confrunta cu o blocare a raporturilor care au durat mai bine sau mai rău în ultimele decenii.”

„Acum e nevoie de o tactică suplimentară şi specială din partea statelor europene, care depind de gazul rusesc, inclusiv Republica Moldova, pentru ca să se treacă cu bine de această iarnă” a declarat Vlad Ţurcanu, în cadrul dezbaterii publice la tema „Pe ce se bazează optimismul guvernării privind criza energetică?”, organizată de Agenţia de presă IPN.   

„Gazprom” nu operează cu elemente comerciale. „Federaţia Rusă foloseşte compania monopolistă pentru ca să-şi atingă scopuri politice, care transced aspectele comerciale. Gazprom renunţă la nişte profituri pe care le-ar putea face în următoarele luni pentru ca să suplimenteze aşii pe care Federaţia Rusă îi vrea în raport cu statele europene. De exemplu, ca regulatorul german sau autorităţile UE să cedeze în faţa insistenţelor Federaţiei Ruse, ca prin gazoductul Nord Stream 2 să fie transportată întreaga capacitate de care este capabilă această conductă, ceea ce nu se poate în condiţiile actuale ale legislaţiei europene. Nici nu este sigur că Federaţia Rusă va reuşi să se impună din acest punct de vedere, pentru că chiar dacă ar accepta regulatorul german, atunci imediat s-ar iniţia procese de judecată din partea Poloniei, de exemplu, care ar putea contesta la nivel european decizia regulatorului german”, a opinat Vlad Ţurcanu.

Potrivit lui, un alt scop al Federaţiei Ruse este să afecteze procesele referitoare la energia verde – regenerabilă, care au pornit în UE, mai puţin în Franţa. „Pentru ca Europa să primească gaz, ar trebui să facă o înţelegere cu Federaţia Rusă cu privire la stoparea acestor procese sau amânarea lor pentru o perioadă nedefinită. Federaţia Rusă joacă tare pentru că ar câştiga din urma cedărilor pe care le doreşte de la partenerii săi europeni, mai mult decât ar câştiga Gazprom, în termeni financiari. Zecile de miliarde de dolari pe care le-ar obţine Gazprom din această situaţie, convenabilă pentru producătorul rus, ar fi totuşi mai mici decât câştigurile politice pe care le-ar avea preşedintele Putin”, consideră Vlad Ţurcanu.

„Această criză ne-a prins parţial descoperiţi, pentru că nu avem un contract valid cu Federaţia Rusă. Şi aici se pune întrebarea: Ce au făcut guvernările loiale Federaţiei Ruse în ultimii ani, câtă vreme au condus şi Guvernul, şi Preşedinţia? De ce n-au iniţiat discuţii pentru ca să se ajungă la un contract convenabil între Republica Moldova şi Federaţia Rusă? Dar de această dată, în condiţiile actuale,  avem şi avantaje. Unul dintre avantajele noastre este gazoductul care vine din România, care a fost făcut cu multă greutate, inclusiv din cauza unor oprelişti care existau pe teritoriul nostru. Ne-a prins această criză cu gazoductul dat în exploatare şi acum viceministrul Spînu are posibilitatea să discute şi cu partenerii noştri din Vest, chiar dacă preţurile, se înţelege – la ce preţuri se vehiculează pe piaţa SPOT din Europa – nu vor fi mici. Dar nu vom rămâne fără gaz – asta este clar. De asemenea, există acest capăt de negocieri, care priveşte Transnistria. Se ştie, că dacă s-ar încheia un contract cu Vestul, atunci nu se ştie în ce mod va primi Transnistria gaz”, a menţionat Vlad Ţurcanu.

„Există pe piaţa noastră informaţională şi foarte multe lucruri exagerate, folosindu-se aici şi faptul că noi nu ne controlăm spaţiul audiovizual, şi lumea este isterizată în mod artificial, aşa cum s-a făcut dintotdeauna în acest teritoriu. Este un motiv pentru autorităţile actuale de a examina piaţa informaţională din Republica Moldova, ca să înţelegem de ce este folosită în dauna cetăţenilor şi în dauna atmosferei? Nu veţi găsi prea multe state, în Europa chiar, care să manifeste atâta neglijenţă pentru acest aspect atât de important”, a menţionat Vlad Ţurcanu.

„Nu putem să-i trecem acum cu vederea pe acei care îi învaţă pe actualii demnitari cum să negocieze cu Federaţia Rusă, cum să se ajungă prin căi lăturalnice la Alexei Miller – şeful Gazpromului. Optica pe care o au unii politicieni datează din epoca paleozoică, crezându-se că relaţiile personale sau nişte înţelegeri personale pot salva situaţia, în condiţiile în care fiecare stat are interesele sale şi cel mai bine este să discuţi asemenea lucruri la vedere. De ce autorităţile noastre nu comunică prea multe lucruri? Într-adevăr, e nevoie de prea multă delicateţe pentru a nu strica negocierile care fie s-au iniţiat, fie s-au stopat, noi nu ştim. Pe noi ne interesează finalitatea, ca până la urmă să ajungem să avem suficiente gaze naturale pentru ca să ieşim din iarnă şi abia atunci se va începe principala discuţie cu privire la cum ar trebui să ne construim sectorul energetic, ca să nu fim surprinşi de asemenea crize”, a specificat Vlad Ţurcanu.

Dezbaterea publică la tema „Pe ce se bazează optimismul guvernării privind criza energetică?”, a fost organizată de Agenţia de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite