Vitalie Răileanu are încredere în preşedintele Nicolae Timofti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai la Clubul Presei, din Washington D.C. am mai trăit aceeaşi încântare, faţă de calitatea oratorului menit a răspunde la întrebările fireşti ale unor jurnalişti, nu oricum, ci cu o atentă cântărire a fiecărei afirmaţii, vizând adevărul, dar evitând interpretări neconforme cu o personalitate comparabilă cu o fântână arteziană, de idei şi argumente, ce ţin de susurul izvorului unei vieţi destinată bucuriei de a trăi liber, peste Prut.

Citez: "Mă grăbesc să te asigur că în acest volum al Exodului din Cercul şi Cheile Labirintului nu intenţionez decât să exprim o impresie şi, pornind de la aceasta, să probez o posibilă analiză/prezentare literară. 

Desigur, o impresie păstrează despre carte şi despre operă orice critic, de orice formaţie ar fi şi orice orientare ar alege. Aşadar, cuprinsul volumului dat a întregit doar o parte din viziunile critice, reliefînd şi unele orientări de perspectivă în poezia, proza, eseistica şi publicistica actuală, din Moldova de Est.

Sincer să fiu, nu mi-am pus problema chenăruirii lecturilor şi analizelor mele într-o casetă literară sau a unei etichete, pentru că mă preocupă mai puţin acest raţionament. E cunoscut faptul că etichetele se pun pentru a schematiza problemele şi aduc după ele o sărăcie de sens. În genere, ele se limitează la aspectele superficiale ale unei activităţi literare. Din păcate, am citit articole de critică literară în care se "porneşte" de la pagini fără valoare literară.

Fără intuiţie şi fără o judecată de valoare nu ne putem apropia de literatură.

Argumentul forte al precizării noastre ţine de faptul că, adesea, criticului literar (versus criticii literare) i se solicită de către neaveniţi să insereze altceva, decât ceea ce rămâne a fi - o cercetare/examinare  şi o magistratură a apariţiilor editoriale. Indiferent de apartenenţă...

Aceasta e în loc de argument..."

Autorul rândurilor de mai sus este conaţionalul Vitalie Răileanu, iar argumentul deschide volumul EXODUL DIN LABIRINT, publicat în colecţia OPERA OMNIA, publicistică şi eseu contemporan. 

Până la momentul realizării utilului interviu de mai sus, de coechipierul Florin Şperlea, Vitalie Răileanu a invitat pe jurnaliştii veniţi din Bucureşti să ia loc, unde doresc, în vasta sală de dezbateri şi lectură.

Acolo a acceptat, cu suverană, dar caldă percepţie a semnificaţiei acestui dialog ad-hoc, ca să răspundă unui tir de întrebări, ce vizau condiţia sa de cetăţean, convingerile sale de european, modul în care se raportează la realităţi deseori trecute sub faldurile amărăciunii, în Republica Moldova. 

image

A primit fiecare nouă interogaţie cu luminile bucuriei de a răspunde unui test neaşteptat, în care de la Eminescu a trecut la comunitatea europeană de azi, apoi de la satisfacţiile avute în mediul universitar, la evaluarea, bine temperată, a unor factori de decizie, de la Chişinău.

Precum a fost şi în cazul întrebării vizând pe actualul preşedinte al Republicii Moldova, răspunsul lui Vitalie Răileanu indicând o foarte bună cunoaştere, personală, a lui Nicolae Timofti, o încredere lucidă în compatriotul îndrituit să fie actualul şef al celui de-Al Doilea Stat Românesc. 

Frazarea răspunsurilor gazdei noastre, electrizante prin formulări limpezi, dar elevate, mă duceau cu gândul la ce bine ar face naţiunii sale, Vitalie Răileanu, dacă ar fi numit ambasador într-o metropolă europeană, unde, cu tipul său de discurs ar fascina şi câştiga pe orgolioşii diplomaţi din state vest-europene, întotdeauna receptivi la cei care cultivă diferenţa specifică, nu programatic, ci cu o naturaleţe ce ţine de spiritele rare.

image

Preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Doru Dinu Glăvan a oferit lui Vitalie Răileanu un volum semnificativ pentru preţuirea acordată de UZPR publicisticiii lui Mihai Eminescu.

Dar cea mai importantă veste a fost enunţată de Vitalie Răileanu, care ne-a precizat că, în luminoasa cameră din stânga intrării în aula mare a bibliotecii, va fi inaugurată o emisiune TV săptămânală, axată pe provocările lumii literare, de dincolo de Prut. 

Un motiv în plus pentru ca la viitoarele dezbateri, din studioul video al cotidianului ADEVĂRUL, atunci când se discută despre europenii din Republica Moldova, să fie invitat, prin Skype, şi conaţionalul Vitalie Răileanu, din Chişinău. 

Un român fascinant prin blândeţea înţelepciunii sale. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite