Viorel Cibotaru şi Andrei Popov, propuşi ambasadori în Belgia şi în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Candidatura lui Viorel Cibotaru a fost propusă pentru funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei. Desemnarea acestuia a fost avizată de către Comisia parlamentară politică externă şi integrare europeană. De asemenea, a fost avizată desemnarea lui Andrei Popov în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Republica Elenă, transmite IPN.

În prezent, Viorel Cibotaru este directorul executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Deţine experienţă în domeniul academic şi cel public. A activat în calitate de conferenţiar universitar la catedra de jurnalism, a exercitat funcţia de director de programe la IPP, director al Centrului de informare şi documentare privind NATO. În 2015 a fost ministru al apărării, iar în anul 2019 – consilier al ministrului de externe şi integrare europeană. Viorel Cibotaru este specializat în jurnalism, securitatea naţională şi internaţională, relaţiile externe şi diplomaţia, politici publice. În perioada 2016-2018 a fost preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Membrii Comisiei au avizat şi desemnarea lui Andrei Popov în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Republica Elenă. Popov deţine gradul diplomatic de ambasador. Din 2014 şi în prezent  ocupă funcţia de şef al Direcţiei Cooperare Multilaterală din cadrul Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În perioada 2013-2016 a fost ambasador al Republicii Moldova în Austria şi în Slovacia prin cumul, precum şi reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE şi Biroul ONU de la Viena etc.

Candidatura Mihaelei Mocanu a fost desemnată pentru funcţia de ambasador în Austria. Din octombrie 2019 până în prezent ea exercită funcţia de şefă a Secţiei OSCE şi Securitate Internaţională a Departamentului Cooperare Multilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Viorel Ursu este propus în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Are studii de master în drept european. Din ianuarie 2014 este director de departament – „Programul Europa şi Eurasia”. De asemenea, activează în calitate de director regional în exerciţiu în cadrul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, în Londra.

Potrivit legislaţiei, ambasadorii sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile de numire a ambasadorilor sunt înaintate executivului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite